Ropa obnovila propad. Těžební škrty nestačí, oživení poptávky je pomalé

Barel ropy, ilustrační foto

Barel ropy, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ceny ropy se během čtvrtečního obchodování propadly o zhruba osm procent. Na vině jsou obnovené obavy z negativního dopadu koronavirové krize na poptávku. Zaznamenaly tak nejprudší jednodenní pokles od dubna.

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek klesla o 7,6 procenta a uzavřela na 38,55 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila dokonce o 8,2 procenta na 36,34 dolaru za barel. Cena Brentu tak vykázala nejprudší pokles od 21. dubna a cena WTI od 27. dubna.

„Ceny jsou opět pod tlakem kvůli růstu obav z tempa oživení poptávky,“ řekla agentuře Reuters analytička společnosti Rystad Energy Paola Rodriguezová Masiuová.

Americké ropné zásoby se v týdnu do 5. června podle státního úřadu pro energetické informace EIA nečekaně zvýšily o 5,7 milionu na rekordních 538,1 milionu barelů. Vzrostly i zásoby benzínu a ropných destilátů, jako je nafta a topný olej.

Další znejistění trhů zapříčinil Fed. Centrální banka ve středu uvedla, že míra nezaměstnanosti v USA na konci letošního roku dosáhne 9,3 procenta, zatímco před vypuknutím koronavirové krize v únoru činila 3,5 procenta. Dodala také, že potrvá roky, než tento ukazatel opět klesne. Fed letos čeká pokles ekonomiky o 6,5 procenta a předpověděl, že jeho základní úroková sazba zůstane minimálně do roku 2022 v blízkosti nuly.

Počet osob infikovaných koronavirem v USA vystoupal ve středu na dva miliony. Podle analýzy agentury Reuters se po pěti týdnech začal opět mírně zvyšovat, což vyvolává obavy z možné druhé vlny epidemie.