Glosa Martina Čabana: Dobře vyzbrojený Chovanec

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: David Malik / Blesk

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec zveřejnil podmínky, za nichž by ČSSD mohla vstoupit do vlády s hnutím ANO. Mohli bychom se mu trochu smát – jde o věci, o nichž někteří komentátoři včetně autora tohoto textu psali už nedlouho po volbách.

Jasné přihlášení k EU a NATO, vláda bez stíhaných osob, ministerstva vnitra a spravedlnosti mimo působnost ANO, vyrovnané síly v koaliční vládě. Jsou to podmínky logické. Reagují na ta největší rizika pro standardní vládnutí, která s sebou nese rostoucí síla hnutí ANO. ČSSD bude samozřejmě čelit obviněním z ochoty ke kolaboraci a porušení předvolebních slibů. Právem. Na druhé misce vah ale leží skutečnost, že bez ANO se v dnešní sněmovně žádná vláda postavit nedá.


V Česku se blíží prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>


A předčasné volby nikdo soudný nechce. A jestliže Babiš stále odmítá vládnout s extremisty, prostor pro jednání je zkrátka a dobře otevřený. Chovanec do něj nahlíží vyzbrojen dobrými podmínkami, ale zatím sám. To je málo. O jeho podmínkách by měly přemýšlet i další demokratické strany, aby vyjednávací síla těch, jimž na standardním vládnutí záleží, vzrostla.