Google zneužívá politiky i diplomaty v boji proti českým médiím

Google

Google Zdroj: Jan Sedlák

Poslanecká sněmovna dnes hlasuje o novele autorského zákona, jež má mimo jiné alespoň částečně narovnat pravidla na mediálním trhu. Ten je zcela pod kuratelou velkých technologických firem, které nepodléhají žádné regulaci. I to je jeden z důvodů bídného stavu českých médií, o němž jsem psal ve svém posledním komentáři.

Dění posledních dní přitom ukazuje, co všechno je špatně. Americká společnost Google se během přijímání reformy autorského práva na půdě Evropské unie tvářila naprosto bohorovně.

Nejen že vydala zhruba 100 milionů eur na lobbing, což si média nikdy nemohou dovolit, ale zároveň opakovaně tvrdila, že v případě schválení reformy svým povinnostem nedostojí a raději své služby v Evropě zruší.

Z(a)tracená čísla 12. díl

Video placeholde
• Videohub

Její vydírání ovšem nezafungovalo a členské státy EU postupně evropskou směrnici převádějí do národní legislativy, přičemž je zjevné, že technologičtí giganti platit budou. Google se snažil předejít této situaci uzavíráním smluv s jednotlivými vydavateli.

Dělo se tak pod záminkou, že jde o pomoc žurnalistice a jejímu rozvoji. Ve skutečnosti šlo ovšem o úmyslné vražení klínu mezi vydavatele, což se tu a tam skutečně povedlo. Cílem bylo oslabení přijímané legislativy a ušetření korporátních peněz.

Google platí nerad, což je vidět i z daní, které zaplatil v Česku. Při mnohamiliardových tržbách odvádí státu jednotky milionů korun a placení daní se aktivně vyhýbá. Jednotky milionů korun ročně nabídl i českým vydavatelům, přičemž někteří toho využili.

I web, v jehož čele stojím, nabídku dostal, ale nevyužil jí. Smysluplná nabídka by začínala na zhruba desetinásobku nabízených peněz. S podivem je, že někteří politici na hry amerického giganta opakovaně přistupují. Za jeho zájmy dlouhodobě bojují politici Pirátské strany, což je vzhledem k jejich původní agendě poněkud komické.

Podle mých informací není současné dění ve Sněmovně výjimkou. Do hry se zapojila i americká ambasáda, která na politiky aktivně naléhá, aby legislativu odmítli. Česko tak má jedinečnou šanci ukázat, že nepodléhá zájmům soukromých firem.

Autor je šéfredaktorem Info.cz