Igor Záruba: Air Koryo nebrat

Nový letištní terminál v KLDR

Nový letištní terminál v KLDR Zdroj: profimedia

České aerolinie, které se tak dlouho pyšnily titulem nejlepší letecká společnost v regionu CEE, až z nich málem nic nezbylo, se mohou smát. Ať už byly a jsou jakékoli, do kvalit severokorejského operátora Air Koryo mají stále daleko. Stejně jako ostatní světové aerolinie, tedy alespoň podle aktuálního hodnocení profesního svazu Skytrax. Poslední místo v žebříčku Severokorejci okupují už čtvrtým rokem po sobě.

Hodnocení zákazníků, které Skytrax oslovil, jsou zdrcující: mizerná komunikace personálu v angličtině, žádný předváděcí bezpečnostní rituál ani pokyny k odpojení elektroniky.

Letušky se, tvrdí svědci, věnují místo cestujícím vylepšování svého vzhledu. To se dá údajně vydržet při cestě do dvou hodin, ale ne déle. K tomu hrají propagandistická videa, což s ohledem na zemi původu až tak velké překvapení není. Celkově špatný dojem, podtržený přiznáním jedné recenzní hvězdičky z pěti, umocňuje nejstarší letecká flotila ruského původu na zemi. Vlastně pardon, ve vzduchu.

Pro milovníky veteránů, jako jsou Tupolevy nebo Iljušiny z dob studené války, je to jistě mimořádná příležitost, pro racionálně uvažují pasažéry však noční můra. Tím spíše, že flotila severních Korejců rámusí, seč motory stačí.
Tady ovšem obavy končí.

Pravidelné letecké spojení se Západem, za který se v tuzemsku rádi považujeme, když se nám to hodí, neexistuje. Na výběr jsou jenom linky do Pekingu, Šenjangu, Bangkoku či Vladivostoku. Tam mají turisté s masochistickými sklony šanci. Pro všechny ostatní budiž tento sloupek důrazným varováním.