Inflace ani válka nepotrvají věčně, dvacátá léta mohou být úspěšná

Robot na přípravu balených nudlí od RT

Robot na přípravu balených nudlí od RT Zdroj: RT Corp.

Na akci YoungHackers AimtecHackathon můžete naprogramovat robota z Lega a užít si Minecraft, únikovku ve virtuální realitě nebo robota Spota od Boston Dynamics
Robotická ruka k testování 3D tiskáren.
Robotický pes od Ghost Robotics
4
Fotogalerie

Možná si ještě pamatujete na debaty, zda se budou opakovat „Roaring Twenties“ (řvoucí dvacátá léta) z počátku minulého století. Tehdy ve světě skončila pandemie španělské chřipky a nastal divoký rozvoj, který přinesl nejen prosperitu a inovace, ale také velmi nestabilní politickou situaci v mnoha regionech. V loňském roce se zdálo, že s nástupem dalšího kola lockdownů jsou řvoucí dvacítky jen zbožným přáním. Letos to začíná vypadat trochu jinak.

Asi nejenom já mám pocit, že za poslední tři roky jsme zažili věci, jaké jsme předtím nezažili za třicet let. Dynamika doby je trochu otravná a vůbec se nedivím lidem, kteří se s ní jen těžko psychicky srovnávají. Proto je dobré se občas podívat do historie.

Depresivní start zajímavé éry

Po 1. světové válce svět, jak známo, zasáhla pandemie španělské chřipky. Z hlediska ekonomického je ovšem zajímavější to, co následovalo poté. Následoval ekonomický propad, který sice neměl dlouhého trvání, ale jen ve Spojených státech se ceny akcií propadly na polovinu a nezaměstnanost vystoupala na 20 procent. V Evropě se po válce rozjela hyperinflace, ta nejhorší zasáhla německou Výmarskou republiku. Předpokládám, že někteří z vás mají doma tehdejší bankovky „miliardové“ hodnoty.

Každopádně to byl velmi depresivní start velmi zajímavé éry. Po velmi rozpačitém začátku druhé dekády 20. století ovšem přišel rapidní růst a také masivní růst produktivity práce. Nezapomínejme, že se tehdy stále velmi mladé Československo stalo skutečným evropským tygrem, a to jeho roztříštěná politická scéna měla daleko k ideálu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!