Jakub Horák: Těšme se na Vánoce. S Babišem u kormidla

Monika Babišová a Andrej Babiš

Monika Babišová a Andrej Babiš Zdroj: Twitter Úřadu vlády ČR

Premiér Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Jak bude vypadat situace po volbách? Tak pana prezidenta budou muset nejprve rozmrazit, zavodnit ho, napumpovat do něho nějaký draslík a pak bude tak měsíc přemýšlet, rozmýšlet a vážit. Potom pověří předsedu nejsilnější politické strany, aby se stavil vládu – tím bude Andrej Babiš a ten bude další měsíc jednat. Jednat se bude oficiálně za dohledu kamer, a zároveň i neoficiálně, kdy se budou scházet různí marketingoví poradci po sokolovnách, podzemních garážích a exklusivních klubech, aby si vyříkali to podstatné, což není samozřejmě politický program, ale to, kdo jaká chce mít ministerstva, náměstky a místa v dozorčích radách státních podniků.

Potom Andrej Babiš předstoupí před parlament s představou své vlády, a pokud tato vláda nebude mít podporu více než 101 poslanců, bude třeba opět pověřit člověka, který by vládu sestavil. Tímto člověkem, kterého Miloš Zeman pověří, bude opět Andrej Babiš, což bude na TV Blesk doprovozeno prezidentovým projevem k národu na téma odpovědnosti, umírněnosti a nebezpečí neomarxismu. Pak budou Vánoce.

Andrej Babiš bude vládu sestavovat další měsíc a pak proběhne to, co v předchozím odstavci – ovšem s jednou důležitou výjimkou, totiž že Babiš oznámí možnost vzniku vlády na půdorysu ANO – SPD – KSČM, kde Tomio Okamura bude ministrem vnitra (aby zabránil příchodu záplavy migrantů) a školství (aby zabránil výuce homosexualismu u dětí).

V této chvíli už začne být situace napjatá, protože premiéra pro třetí pokus o sestavení vlády pověřuje předseda Poslanecké sněmovny, kterým bude pravděpodobně někdo z hnutí ANO, od něhož se dá čekat, že jmenuje opět Andreje Babiše nebo toho, koho Andrej Babiš bude chtít – například superministra Havlíčka, pro kterého řídit vládu bude hračkou, stačí méně vyspávat.

Volební programy favoritů voleb: Daně

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub

Pak se ocitneme v kritické chvíli, kdy se budeme rozhodovat, zda je lepší vláda s Okamurou nebo bez něho, přičemž nikdo nebude vědět jistě, zda by takový scénář Babiš skutečně dotáhl a udělal by si za to ohromnou ostudu v západní Evropě, nebo pouze blafuje a zkouší přesvědčit strany antibabišovské superkoalice, aby mu ustoupily. A v tuto chvíli se začne také lámat chleba – a to veřejně, protože neveřejně to už bude předjednané dávno.

Může to samozřejmě dopadnout i jinak, pokud obě koalice Spolu a Pirstan získají více než 101 hlasů. Potom se po prvním Babišově pokusu rozpoutá velké dohadování, kdo má být premiérem jejich vlády. Když budou mít Piráti či Starostové více poslanců než ODS, budou za premiéra prosazovat Bartoše nebo Rakušana. Profesor Fiala ale bude argumentovat tím, že jako předseda druhé nejsilnější koalice má být premiérem on a že přece není možné respektovat nápad Miloše Zemana, který nehodlá pověřovat šéfy koalic, ale stran.

Třešničkou na tomto dortu by už mohla být snad jen situace, kdy by druhou nejsilnější stranou bylo SPD a Okamura coby presumptivní premiér dostal také příležitost zazářit ve světle reflektorů, což by pochopitelně nesloužilo jako reálný nápad, ale jako příležitost, jak všechny vyděsit. V tom případě by Babiš byl pověřen předsedou sněmovny jako třetí v pořadí a už by jen donekonečna vykládal, kolik bude stát republiku pořádání nových voleb a jak se chce dohodnout, ale současná opozice nikoli. A do toho by Alena Schillerová z rozpočtového provizoria všem zvyšovala důchody a dávky. Čekají nás veselé Vánoce.

Autor je spisovatel a marketér