Jan Šindelář: Rallye a myslivci

Ministr dopravy Zdeněk Žák

Ministr dopravy Zdeněk Žák Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministr dopravy Zdeněk Žák pojede zítra pendolinem do Lysé nad Labem. Pro městečko to bude veliká sláva. Zvláštní vlak je zřejmě odměnou Českých drah ministrovi za to, že do představenstva firmy nechal v srpnu jmenovat Karla Otavu, dlouholetého přednostu na nádraží v Lysé. Zajímavější než způsob přepravy je ale důvod ministrovy cesty.

Žák převzal záštitu nad místní akcí Rychlá kola, která má propagovat motoristické závody včetně kontroverzní rallye. Není to přitom tak dávno, co stejné ministerstvo ve spotu BESIP použilo vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který se vyslovil pro zákaz rallye.

„Vede k mnoha smrtelným úrazům jak řidičů, tak diváků. A co hůře, vede k tomu, že televizní diváci nabudou přesvědčení, že i oni… mohou jezdit stejně jako jezdci rallye,“ řekl prezident a vyzval ministerstvo k vypracování „konkrétních návrhů“. Žákův úřad by si měl proto ujasnit svůj postoj.

Bažanti, divočáci a další obyvatelé polí, luk, vod a lesů to dnes nemají lehké. Sezona podzimních honů je v plném proudu, lovecká vášeň ovládla značnou část národa bez ohledu na sociální zařazení. Bok po boku v hubertusech kráčejí továrníci s nezaměstnanými, primáři se skladníky nebo policisté s kmotry. Zelená armáda s péry na klobouku se přitom může těšit na významnou posilu.

V časopise Myslivost se nechal slyšet Andrej Babiš, že si chce co nejdříve udělat lovecké zkoušky. Myslivci by se tak mohli dočkat svého prvního premiéra. Nám ostatním to dává naději, že se šéf vlády vyřádí v lese a nepojme za lovnou zvěř daňového poplatníka.