Jan Stuchlík: Odemkněte popelnice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Tolik slov o odpadcích jako za poslední dva měsíce v Česku nepadlo několik let. Stačilo, aby se v parlamentu začalo jednat o zákazu skládkování komunálního odpadu. Vášně planou na všech stranách.

Ekologové za vším vidí lobby spalovačů, kteří chtějí na energie přeměnit zbytky jídla, plasty i papír. Obce křičí, že nová povinnost, aby lidem umožnily třídit nejen plasty, sklo či papír, ale i kovy a také zbytky z kuchyně a zahrad, bude drahá. Energetici zase obviňují ekology, že je platí skládkařská lobby. Všichni ovšem svorně tvrdí, že žádoucí je, aby se v Česku více odpadu recyklovalo. Zákaz skládkování a povinnost zajistit třídění mají otevřít evropskou peněženku, aby potřebnou infrastrukturu zaplatila. Nemusí to být nakonec zase až tak drahé a složité.

Na jednom pražském sídlišti stojí dva žluté kontejnery na plasty. Jeden je permanentně plný, druhý zase soustavně prázdný. Proč? Protože nějakého chytráka napadlo, že jeden z kontejnerů zamkne, aby se do něj PET lahve mohly házet po jedné. Není divu, že uvědomělý občan, který obaly poctivě roztřídil, zmačkal a nacpal do igelitové tašky, rezignuje a raději vše vyhodí do nejbližší prázdné obyčejné popelnice. A podobné je to i s na první pohled hezkými podzemními kontejnery v centru. Ani do jejich otvorů se nacpaná igelitová taška nevejde, nemluvě už o rozměrné krabici od televizoru.

Těžko říci, jaké další chytrosti se ve jménu recyklace a hlavně utrácení evropských peněz ještě vymyslí. Více třídit a recyklovat je přitom správné. Takže až hádky o odpadky skončí, mělo by zřetelně zaznít: „Hlavně už nám ty barevné popelnice odemkněte.“