Jana Havligerová: To jsou ale paradoxy

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Policie v minulém týdnu u jednoho z lidí mířících v Tanvaldu na setkání s prezidentem Milošem Zemanem našla revolver. A ozbrojenému občanovi zabránila, aby se „dostal do blízkosti chráněné osoby“. Tedy hlavy státu. Kromě toho, že onoho člověka policisté „odhalili v rámci svých filtrů“, se veřejnost nic nedozvěděla.

Ale i bez toho je jasné, že zásah byl na místě. Ten člověk přinejmenším prezidentovi pozorně nenaslouchal. Zeman přece jednoznačně prohlásil, že na politiky se má jít s kalašnikovem.

Pět Čechů unesených v Libanonu zvažuje možnost podání žádosti o odškodné. Myslí si, že se stali oběťmi trestného činu. Záležitost má na starosti, jak jinak, advokát Jan Švarc, který zastupoval Libanonce Alího Fajáda. Muže, o jehož vydání z české vazby žádaly Spojené státy. Unesení jsou přesvědčeni, že úřady se v jejich případě dopustily řady pochybení: Česká republika všechno řeší pozdě, zpravodajské služby špatně postupovaly… Tak určitě. Ti mučedníci si odškodnění fakt zaslouží.

Story o potížích Evropské unie má nový pojem. Czechexit. Hojně o něm . Česká nechuť k unii je sice známá, ale přece jenom, odchod ze svazku evropské osmadvacítky zatím vehementně požadují snad jenom skalní fanoušci Tomia Okamury. O to hůř. Co se píše například ve Francii či Rakousku, se tak dá brát jako přání tamních politiků.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: