Jana Havligerová: Ztracený čas

kříž

kříž Zdroj: profimedia.cz

Poslanecká sněmovna už zase zažila velký spektákl. Téma – návrh vládního zákona o majetkovém narovnání s církvemi. Dalo se to čekat, skutečnost ale očekávání hravě přebila.

Skutečně udivující byly znalosti zákonodárců, každý druhý diskutující se prezentoval jako kovaný znalec církevních dějin nebo alespoň milovník historie. Odpůrci restitucí, tedy hlavně levice, bojovali tak urputně, jako kdyby měli vracet vlastní zahrádky. A jejich demagogie tak hustá, že by se dala krájet.

Divadlo se s velkými pauzami vleklo od samého rána, sněmovna se od prvního bodu programu ne a ne odtrhnout. Výsledek byl přitom dlouho dopředu spočítaný.

Vládní koalice, tedy ODS, TOP 09 a LIDEM mají dohromady sto hlasů, že pro návrh zvedne ruku, avizoval i poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček.

Stojednička je přesně ono číslo, které stačí nejen na to, aby vládní návrh prošel, ale i na to, aby dolní komora parlamentu posléze přehlasovala i Senát. Ten má pod kontrolou ČSSD, takže restituční zákon sněmovně nejspíš vrátí.

Summa summarum, včerejší jednání sněmovny tak bylo jen přehlídkou ztraceného času.