Komentář Jany Havligerové: Komunistům teče do bot

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Anna Vacková, E15

Komunisté ztrácejí pevnou půdu pod nohama. Obrazně řečeno. Fakticky se jedná o klesající volební preference – podle květnového výzkumu agentury Kantar.cz si KSČM pohoršila, a s pěti procenty se ocitla na hraně volitelnosti do Poslanecké sněmovny.

Jistě, do řádného termínu parlamentního plebiscitu je ještě daleko a průzkumy je nutné brát střízlivě. Nejde ale jen o nahodilé číslo. Za poslední rok komunisté dosáhli nejvýš na sedm procent, což bylo loni v listopadu. Pak už jejich preference padaly dolů. Třeba letos v únoru získali pouhých 4,5 procenta. Analytik agentury Kantar.cz Pavel Ranocha navíc dodává, že ztráta podpory KSČM činí zhruba jeden procentní bod ročně.

Starší voliči komunistů ze dvou třetin odcházejí ke hnutí ANO, komunističtí voliči mladšího věku míří k SPD, Pirátům nebo k ČSSD. Pokud se trend nepodaří komunistům obrátit, může být pro ně smrtící. Nervozita je na komunistech znát. Možná ani ne tolik kvůli tomu, co by mohlo být za rok, ale co bude letos na podzim. Před sebou mají nejen krajské volby, ale i sjezd strany. Vojtěch Filip na něm hodlá obhajovat předsednický post. Klesající voličskou podporu potřebuje před tvrdým stranickým jádrem zamlžit jako persona, která to umí s Andrejem Babišem.

Že KSČM nemusí menšinové vládě jenom nahrávat, předvedli komunisté minulý týden, když je přišla ministryně financí požádat o podporu pro zvýšení letošního rozpočtového schodku o dalších 200 miliard. Navýšení deficitu na půl bilionu korun chce podle Filipa jasné odůvodnění. A taky splnění pár nových podmínek pro toleranci vlády. Těch původních sedm strana stanovila v době, kdy nikdo netušil, že přijde krize. To se musí zvážit, to přece dá rozum.

Pod inovovanou toleranční smlouvou si lze představit cokoliv. Stěží půjde jen o rozšíření palety sociálních přání. Prosadit například požadavky točící se kolem dostavby Jaderné elektrárny Dukovany, to by byl jiný kalibr.

Otevřené jsou ovšem i další možnosti. Třeba dohoda, která by premiéru Babišovi umožnila přinejmenším rekonstruovat kabinet. Zbavit se ministrů, jako jsou šéfové rezortů zdravotnictví a zahraničí, které KSČM dlouhodobě kritizuje.

Stačilo by Babiše tlačit k tomu, aby klíčové hlasování o půlbilionovém schodku rozpočtu spojil s hlasováním o vyslovení důvěry vládě. Jestli by komunisté byli ochotni hrát tak vysokou hru, je otázka. Je to eso, které lze držet schované v rukávu až na dobu schvalování státního rozpočtu pro rok 2021. Oficiální požadavky KSČM se možná dozvíme po jednání výkonného výboru strany 20. června. Ty, které by mohly souznít s tajnými přáními Andreje Babiše nebo Pražského hradu, nejspíš zůstanou nějakou dobu tajné.