Komentář Jany Havligerové: Ve sněmovně se bude hrát o osud Babiše

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Veřejnost ještě pořád žije především debatami o prezidentské volbě, jiné události zůstávají v jejím stínu. Není divu, hlava státu podstatně ovlivňuje politický život v zemi a na závěrečný duel oba finalisté teprve zbrojí.

Při tom všem by se nemělo zapomínat, že suverénem politiky jsou ještě pořád politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně. To zaprvé. Zadruhé – Miloš Zeman, i kdyby prezidentský plebiscit dopadl v jeho neprospěch, bude politice Hradu velet až do začátku března. Zeman je pevným zastáncem šéfa vítězného hnutí ANO. To ale nemusí nutně znamenat, že by navzdory dosavadním ujištěním nevzal v potaz vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

Právě o vydání či nevydání premiéra se bude nyní hrát v dolní komoře parlamentu. Vyřešit tenhle kardinální problém přednostně je tak momentálně patrně důležitější než hlasování o důvěře pro Babišův kabinet. Zvlášť, když – zdá se – stále platí, že jednobarevný menšinový kabinet se nechystá podpořit prakticky žádná parlamentní frakce.

Babiš má rozehraných několik partií, s novými tahy se účastní i té prezidentské. Nejdůležitější pro něj ovšem zůstává rozhodování zákonodárného sboru. Před poslance mandátového a imunitního výboru, který má zformulovat doporučení ke kauze Čapí hnízdo, respektive o zbavení imunity šéfa hnutí ANO a poslance Jaroslava Faltýnka, předstoupí premiér dnes. Společně s anoisty a okamurovci, kteří mají ve výboru většinu, docela jistě udělá maximum možného, aby svému vydání k trestnímu stíhání zabránil.

Bude-li postoj výboru negativní, dodá to alibi všem politikům, kteří jsou spolupráci s hnutím ANO v čele s Babišem nakloněni a hledají cesty, jak mu podat ruku při druhém pokusu o sestavení vlády. S tím, že sněmovna hlasovala proti vydání, by se docela jistě donekonečna oháněli komunisté, a nejspíš i sociální demokraté. V ČSSD možnost zasednout ve vládě ANO považují málem za hotovou věc.

V každém případě pro premiéra, pokud mu sněmovna ponechá imunitu, bude mnohem jednodušší vyjednat si většinovou podporu pro kabinet číslo dvě. Týdny do začátku nového prezidentského funkčního období, tedy do 8. března, budou nabité politickými událostmi a důležité bude každé rozhodnutí, ať už voličů nebo politických partají.

Rozhodující dění začíná dnes. Jak už bylo řečeno, zasedne mandátový a imunitní výbor a bude pokračovat i schůze pléna věnovaná vyslovení důvěry vládě. Je přitom možné, že výbor ještě před začátkem plenární debaty vydá doporučení, zda by Babiš s Faltýnkem měli být vydáni k trestnímu stíhání, nebo ne. Což spustí bouřlivou diskuzi, kdy má být bod o zbavení imunity zařazen na program jednání. Všech dvě stě poslanců jistě dobře ví, že čím dřív vysloví klíčový ortel, tím líp. Ti z hnutí ANO ovšem hrají o osud svého šéfa a potřebují získat co nejvíce času.