Komárek má očernit vyšetřovatele Čapího hnízda, omezuje ho ale mlčenlivost

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo Zdroj: CTK

Andrej Babiš
Jiří Komárek
3
Fotogalerie

Bývalého vyšetřovatele, který byl loni nepravomocně odsouzen, si pozvali poslanci ANO a SPD kvůli vydání Andreje Babiše. Jeho výpověď je omezena povinností mlčenlivosti.

 

Bývalý policista Jiří Komárek, s jehož pomocí chtějí ANO a SPD při dnešním zasedání mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny obrátit pozornost na údajné vztahy vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila s mafií, přijde vypovídat. E15 to potvrdil šéf výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Otázka je, co Komárek výboru vlastně řekne. Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) ho nezbavil mlčenlivosti. Kdyby se navzdory tomu rozpovídal, porušil by zákon. Metnar podle svých slov nehodlá hrát v kauze údajného dotačního podvodu roli jazýčku na vahách.

Výbor by měl na neveřejném jednání doporučit zákonodárcům, zda mají či nemají vydat policii premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka. Komárek má mít informace ze spisu ke kauze Beretta, kde se podle jeho tvrzení o Nevtípilovi píše.

„Žádost poslanců ANO a SPD, aby byl Komárek zbaven mlčenlivosti v plném rozsahu, byla bezprecedentní. Pak by mohl převyprávět všechno z celé své policejní kariéry,“ řekl člen výboru za KDU-ČSL Marek Výborný.

Podle právníků a dalších expertů by Komárek neměl citovat ani pasáž o Nevtípilovi, s níž v prosinci vystoupil před soudem. Ten ho za nařčení policejního šéfa Tomáše Tuhého „z brutálního úniku informací“ nepravomocně potrestal roční podmínkou s odkladem na dva roky.  

„Nelze říci, že když byl pro účely soudu zbaven mlčenlivosti, může pak tyto informace vykládat kdekoliv. Možné by to bylo asi jen před poslaneckou vyšetřovací komisí,“ uvedl advokát Tomáš Sokol. Připomněl, že mandátový a imunitní výbor je v jiném postavení. Nemá policejní žádost o vydání poslanců vyšetřovat, včetně toho, že si předvolává svědky.

„Zbaven mlčenlivosti může být jen pro určitý úkon, jako je výpověď před soudem nebo před poslaneckou vyšetřovací komisí. Jinde by ale mluvit neměl,“ souhlasí se Sokolem publicista Radek Schovánek.

Komárek koncem loňského roku citoval část spisu k případu, který se týká úniků informací od policie. Advokát David Michal, který je v několika kauzách obviněn s lobbistou Ivo Rittigem, si měl údajně oddychnout, když se dozvěděl, že Nevtípil nebyl před časem zadržený. „Byl pro nás klíčový v době, kdy probíhalo Čapí hnízdo,“ odcitoval Komárek údajný Michalův výrok. Ten mu přes Twitter vzkázal, že lže.

O kontaktech Nevtípila s Rittigem se opakovaně zmínil i Babiš. Ten se přitom s kontroverzním podnikatelem zná dvacet let a tyká si s ním.