Komentář Martina Lobotky: S nákupem eur neotálet

Emise bankovek v hodnotě 500 eur definitivně skončila

Emise bankovek v hodnotě 500 eur definitivně skončila Zdroj: Profimedia

Nemá to naše centrální banka s vlastní měnou vůbec jednoduché. Nejdřív korunu rok co rok posílá ve svých prognózách na silnější a silnější úrovně. Třeba dle prognózy z loňského února měl být průměrný kurz koruny proti euru v 1. čtvrtletí letošního roku 24,20. Ovšem koruna tyto predikce vesele ignoruje. A to už poněkolikáté, kdy by se čekalo, že udlá něco zcela jiného než nakonec udělá.

Poté, co centrální banka hodí ručník do ringu jako v listopadu a řekne, že koruna posilovat příliš nebude, posílí tuzemská měna na nejsilnější hodnoty za dva roky. 

Před pár dny se koruna dostala až na dohled hranice 25,20 za euro. A důležitá otázka je znovu na stole: je na těchto úrovních odůvodněně, a tudíž možná napořád, a nebo je jen na krátké návštěvě? A kam se vydá po ní?

Ne že by česká měna z fundamentálního hlediska neměla důvod být silnější než v posledních dvou letech. Nahrává tomu úrokový i růstový diferenciál vůči eurozóně, kde jsou sazby záporné a tempo růstu se tak tak drží na jednom procentu. Nahrává tomu i fakt, že tyto diferenciály nejsou vykoupené makroekonomickými nerovnováhami. Naopak z pohledu státního rozpočtu i z pohledu běžného účtu je na tom ekonomika nyní relativně dobře. Jenže...

Je zde několik důvodů, proč koruna nemusí mít letos na růžích ustláno tak, jak to zkraje roku může vypadat. 

Zaprvé ekonomický růst slábne. Průmysl si sice ve srovnání s Německem vede dobře, ale to, že celkový růst zeslábl, je fakt. Navíc letos ekonomika dále zpomalí. Na tom se shodnou ČNB, ministerstvo financí i analytici – slabost z Německa nejde ignorovat donekonečna, ekonomický cyklus je „přezrálý“. Otázkou je jen, jak prudké zpomalení bude.

Zadruhé. Existuje nenulová, byť jistě ne poloviční pravděpodobnost, že letos úrokové sazby klesnou, obzvláště pokud zvolní i inflace poháněná dnes cenami potravin a cenami nemovitostí. Poslední zasedání ČNB vyznělo dle zápisu holubičím dojmem, a to navzdory dvojici hlasující pro přísnější sazby.

Zatřetí, a to je nejdůležitější, koruna je stále překoupená. Nejednomu z „intervenčních investorů“, kteří už přestali doufat, že koruna posílí, se nyní naskýtá nejlepší příležitost za dva roky, jak z koruny se solidním ziskem ven. Odhaduji, že se čeká jen na první zakolísání v tržním sentimentu.

Podtrženo a sečteno: eura nebo dolary na letošní letní dovolenou bych nakupoval nyní. Alespoň jejich větší část.

Autor je hlavním analytikem společnosti Conseq