Kalousek: Babiš se staví do role lídra opozice, to tu ještě nebylo

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Michael Tomes, E15

Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek
Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny
Miroslav Kalousek, Petr Nečas
Andrej Babiš
8
Fotogalerie

Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek věří, že jeho návrh na snížení sazeb DPH podpoří hlavně vládní strany. „Když se sazby zvýšily, současné vládní strany to tehdy prudce kritizovaly. Takže pokud byly tak strašně proti, tak by teď měly se snížením sazeb souhlasit,“ říká.

E15: Navrhujete návrat ke snížení sazeb DPH na úroveň před ekonomickou krizí, tedy na deset a dvacet procent. Současně s tím chcete zrušit sedmiprocentní solidární daňovou přirážku pro lidi s vysokými příjmy. Z jakého důvodu?

Tato vláda časovou omezenost zrušila, peníze si nechala takzvaně na furt a bez jakéhokoli legitimního důvodu je stále vybírá. Celkem jde asi o 45,2 miliardy korun ročně. Tyto peníze patří do peněženek lidí, ne do státního rozpočtu.

E15: Připomenu, že bývalá Nečasova vláda, v níž jste byl ministrem financí, nejprve zvedla sníženou sazbu daně z deseti na 14 procent kvůli financování důchodové reformy. Nynější kabinet ale reformu zrušil. Máte pro návrh podporu? Budete ji hledat například u ODS?

Předpokládám, že ji naleznu především u vládních stran. Když se sazby zvýšily, současné vládní strany to tehdy prudce kritizovaly. Takže pokud byly tehdy tak strašně proti, tak by teď měly se snížením sazeb souhlasit.

E15: S občanskými demokraty tedy TOP 09 nejednala?

My bychom samozřejmě nejraději prosadili jen jednu sazbu DPH. Můj návrh směřuje k tomu, aby se stav vrátil alespoň do doby před krizí. Jestli hlavně ČSSD myslela svoji tehdejší kritiku vážně, tak by měla hlasovat pro.

E15: Ještě se zeptám na změny v elektronické evidenci tržeb, s nimiž krátce před čtvrtečním ostrým startem systému přišel ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. ČSSD bude zřejmě proti. Jaký postoj zaujme vaše strana?

Ve středu se pozměňovacích návrhů bude projednávat řada, nejen ty Babišovy. O postoji k jeho návrhu se ještě poradíme. Každopádně současný ministr financí vstoupí do dějin českého parlamentarismu, protože se postavil do role lídra opozice proti vlastnímu návrhu. To tady opravdu ještě nebylo.