Babišovy návrhy změn v EET narazily, sociální demokraté je nepodpoří

EET1

EET1 Zdroj: PR

EET1
Harmonogram EET
"Nevsadil bych si na to, že se k EET stihnou přidat všichni hospodští," říká Pavel Friedrich (Rychlapokladna.cz)
4
Fotogalerie

Sociální demokraté nepředpokládají, že by v Poslanecké sněmovně podpořili při hlasování návrhy na změny v elektronické evidenci tržeb navržené ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér a předseda strany uvedl, že ČSSD nadále podporuje evidenci tržeb. "Na druhou stranu odmítáme oslabování EET. Jsme pro to, aby se udělal pořádek ohledně výběru daní a narovnalo se prostředí. Z našeho pohledu bylo kompromisem již rozložení spuštění evidence tržeb do čtyř etap. Nechceme jako ČSSD výjimky a nerovnosti. Návrh nemá naši důvěru," uvedl premiér.

Podle ministra Babiše projekt EET ohrožen není a vše bude podle plánů. V první fází odstartuje evidence 1. prosince pro restaurace a ubytování. Babiš navrhuje vyjmutí plateb ve webových obchodech provedených kartou přes internet. Další návrh se týká toho, aby živnostníci s ročními příjmy do 250.000 korun, kteří získají od finančního úřadu možnost platit daně paušálem, mohli být vyloučeni z EET. V případě živnostníků Babiš upozornil, že jde o možnost, a ne plošnou výjimku.

"ČSSD nechce připustit, aby se z EET stal trhací kalendář. Pokládáme za chybu otevírat další a další možnosti, jak se EET vyhnout, neboť to popírá původní smysl zákona - narovnat podnikatelské prostředí," uvedl dále Sobotka. Navíc podle sociálních demokratů výjimky zvyšují korupční rizika.

Premiér naznačil, že celý systém, který ministerstvo připravovalo tři roky, by se mohl rozpadnout. Novinářům řekl, že se obává možné spolupráce ANO s pravicovou opozicí na oslabení EET. "Ptám se, co se bude dít po příštích volbách, po kterých mají nabíhat další dvě etapy EET. Obáváme se toho, že ANO, které dlouhodobě tvrdilo, že chce bojovat proti šedé ekonomice, teď začíná obracet a koketovat s ODS a TOP 09," uvedl Sobotka. Babiš vyloučil, že by kvůli aktuálním návrhům změn EET s TOP 09 o čemkoliv jednal.

V případě vyloučení placení kartou v e-shopu z EET nelze podle ČSSD bez provedení řádného vyhodnocení dopadů možné ověřit, zda to není v rozporu s cílem zákona a nepovede to k pokračování daňových úniků. "Je téměř nepochopitelné, že po poměrně dlouhých konzultacích, které předkladatel MF vedl s představiteli dotčených subjektů, zejména s Asociací malých a středních podniků a živnostníků a dalšími asociacemi, nevěděl o uváděných ´technických problémech a větších nákladech´ u tak významného segmentu jako internetový obchod již v průběhu procesu hodnocení dopadů regulace a dokonce uvádí, že ´pro daňovou správu nejsou tato data stěžejní," napsala ČSSD v tiskové zprávě.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je problém i v samotné paušální dani. "Očekávám od ministerstva financí analýzu, pro kolik subjektů bude v budoucnu relevantní. Nyní to využívá 50 subjektů a nevíme, jestli to bude 500 nebo 5000, což by mělo vliv na efektivitu systému," uvedl.

Navrhované změny odmítá i Asociace českého tradičního obchodu a Asociace hotelů a restaurací (AHR). "Všechny navrhované výjimky z EET rezolutně odmítáme, protože místo slibovaného narovnání podmínek na českém trhu další nerovnosti naopak vytváří," uvedl předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka. "Výjimky jdou proti všem poctivým podnikatelům. Pokud nebude chtít někdo platit daně, pak udělá vše pro to, aby prokázal, že nedosáhne na stanovenou hranici 250.000 korun," prohlásil i prezident AHR Václav Stárek.