Martin Holman: Baterie aneb trochu jiné investování (nejen) do elektromobility

Tesla supercharger Lovosice

Tesla supercharger Lovosice Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Tesla supercharger Lovosice
Tesla supercharger Lovosice
Tesla Gigafatory Berlín
Tesla Gigafatory Berlín
Tesla Gigafatory Berlín
6
Fotogalerie

Raketový růst akcií společnosti Tesla za poslední dva roky nebo velmi úspěšné IPO startupové společnosti Rivian mohou některé investory odrazovat od přímé investice do akcií výrobců elektromobilů, a to zejména z pohledu jejich tržní hodnoty ve srovnání s hodnotou producentů konvenčních automobilů. Zajímavou alternativou může být investice do akcií společností vyrábějících baterie, které jsou nejdůležitější a zároveň nejdražší součástkou elektromobilů.

Mezi současné či potenciální hráče na tomto poli lze namátkou vybrat BYD, LG Chem, Microvast, Panasonic, QuantumSpace nebo Romeo Power. Nevýhodou nepřímé investice je, že ne všechny společnosti vyrábějí pouze baterie. Ty jsou často součástí většího produktového mixu, a korelace tak není stoprocentní. Navíc ne všechny akcie těchto společností jsou veřejně obchodovatelné. Další možností může být investice do těžby lithia, případně jiných surovin používaných pro výrobu baterií, z důvodu jejich kritického nedostatku způsobeného vysokou globální poptávkou.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

I když se v současné době mluví o bateriích zejména v souvislosti s elektromobily, obecně slouží k uchování elektrické energie, i té přebytečné. Z tohoto pohledu lze za baterie považovat i přečerpávací vodní elektrárny. K nim vzniká celá řada startupů. Jedny využívají princip založený na zemské gravitaci (například Gravitricity a její gravitační věže), jiné zase přebytečnou elektřinou vyrábějí elektrolýzou vodík, který lze v čase energetické špičky využívat pro opětovné generování elektřiny. Možnost rychlého nástupu výkonu i relativní geografická nezávislost dělají z podobných řešení ideální nástroj proti tolik skloňovanému blackoutu.

Rostoucí aktivita společností typu Plug Power a jí podobných naznačuje, že v případě zelené mobility možná právě vodík představuje ideální způsob uchování energie namísto baterií. Minimálně nižší ekologická zátěž, vyšší dojezdová vzdálenost i rozumné požadavky na infrastrukturu mluví pro.

Autorem je obchodník J&T Banky.