Náš člověk ve Spojených státech: Odborníci pozornost neodvedou

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Michael Tomeš

Na pětihvězdičkovém hotelu, ve kterém se ve Washingtonu ubytoval Babiš, zavlála i česká vlajka
Bílý dům ve Washingtonu
Bílý dům ve Washingtonu
Babiš navštívil ve Washingtonu Americkou obchodní komoru
5
Fotogalerie

Premiérovi Andreji Babišovi nelze upřít personální rozhodnost. Na programové konferenci zavelel, že hnutí ANO musí více myslet na živnostníky, a teď přichází s velmi zajímavým tahem.

Jako možného vicepremiéra pro ekonomiku si nejspíš vybral Karla Havlíčka, podnikatelského matadora a dlouholetého šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Ten se přízni předsedy vlády jako místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace těší už poměrně dlouho, jeho postavení ovšem každým dnem posiluje. Je to ostatně on, koho si Babiš vzal na cestu za americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Není to ministryně Marta Nováková.

Je to on, kdo spolu s Babišem vystoupí před americkou obchodní komorou a bude sedět s Trumpem a členy jeho vlády u jednoho stolu. Není to ani ministryně Nováková, ani nikdo jiný.

Cesta do Washingtonu odhaluje velmi dobře Babišovu personální taktiku. Na významných zahraničních cestách se obklopuje pouze odborníky, nikoli politiky. Kromě Havlíčka seděl na palubě vládního speciálu také náměstek ministra obrany Jakub Landovský nebo náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil. Zkrátka je to vždy někdo, kdo se těší velmi dobré profesní pověsti, a zároveň někdo, kdo nebude premiérovi ubírat pozornost veřejnosti a médií. Ve své podstatě takové taktice není co vytknout. A ve chvíli, kdy podobné „kádry“ vytáhne do důležitějších funkcí, bude ještě obtížnější jej porazit.