Nový ministr Výborný na zemědělství: nepřichází zemědělec, ale lidovec

Marek Výborný se podle svých slov těší na úzkou spolupráci s odbornou i zemědělskou veřejností.

Marek Výborný se podle svých slov těší na úzkou spolupráci s odbornou i zemědělskou veřejností. Zdroj: profimedia.cz

Soudě podle ohlasů ke konci ministra zemědělství Zdeňka Nekuly by se mohlo zdát, že tento post v české vládě je vyhrazen bavičům, stand-up komikům a přátelům slevových akcí v Lidlu. Skutečnost je ovšem zcela odlišná a tíživé problémy českého zemědělství opravdu nespočívají v cenách mouky nebo kontrolách cen potravin. Smutné je, že existuje významná pochybnost, zda nový muž Marek Výborný přichází tyto problémy řešit, či si je jich vůbec vědom.

Na ministerstvo totiž nepřichází „zemědělec“ ve smyslu odborník, ale lidovec ve smyslu straník. Učitel dějepisu, kdybychom chtěli být uštěpační. Po Petru Fialovi, Vítu Rakušanovi a Martinu Baxovi už čtvrtý, jak si mimochodem ve své glose na sociálních sítích povšiml kolega Jan Novotný.

Marek Výborný je prý připraven se svým týmem na ministerstvo zemědělství od července nastoupit a říká: „Nepopírám, že vedení rezortu je pro mě velkou výzvou. Těším se na úzkou spolupráci s odbornou i zemědělskou veřejností.“ Přeloženo do srozumitelné řeči: Nic o rezortu nevím, ale nějak to dopadne.

Premiér Fiala k posílení vládního miniklubu učitelů dějepisu říká: „Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany.“ Tady by si měl předseda vlády možná přečíst vlastní programové prohlášení. V tom se totiž o cenách potravin nic nepíše, zato se tam několikrát, a to hned v preambuli zemědělské části, mluví o zcela jiných problémech.

„Účinněji budeme podporovat malé, střední, začínající a ekologické zemědělce za přispění zejména evropských fondů,“ slíbila Fialova vláda a o kus dál v textu svůj slib rozvíjí: „Budeme účinněji podporovat rodinné farmy a malé, střední, začínající a ekologické zemědělce (včetně pronájmu státní půdy).“ Součástí slibu je i zastropování dotací pro největší firmy.

Právě o to se nyní vede tvrdý boj. Asociace soukromého zemědělství, která zastupuje právě drobné sedláky a rodinné farmy, před pár dny upozornila, že se lobby velkých holdingů opět snaží zvrátit nastavení Programu rozvoje venkova ve svůj prospěch.

Hraje se o to, zda se z nejdůležitějšího bodu vládní zemědělské politiky stane jen cár papíru, nebo zda se skutečně po letech, kdy bylo zemědělství dobře promazaným dotačním strojem pro vybrané agroholdingy, posuneme k opravdu pestrému hospodaření a třeba podpoře zadržování vody v krajině – což je další z klíčových vládních slibů. Člověk by čekal, že předseda vlády a nový ministr budou mluvit právě o tom, ale bohužel. Nekulovská hra o ceny zdá se být politicky zajímavější.

Lidovci podle zdrojů E15 v Markovi Výborném vidí člověka, který se dokáže rychle zo­rientovat v neznámé oblasti. To zní trochu děsivě, skoro jako přiznání, jak moc v zemědělství plave. Prý se ovšem dokázal rychle zorientovat v oblasti exekucí, když jako poslanec připravoval Milostivé léto.

„Obdobně by se mohl rychle seznámit i s problematikou zemědělství,“ říká zdroj blízký vedení strany s tím, že bude mít k dispozici stovky odborníků. Rozumíme – přichází politický manažer, kterému nezbude nic jiného než naslouchat lidem z ministerstva i lobbistům. Otázka zní kterým.

Autor je spolupracovník redakce