Ministr Nekula končí, nezvládl kauzu Lidl. Nahradí ho bývalý šéf lidovců Výborný

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023) Zdroj: Blesk:RENATA MATEJKOVA

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula na konci června skončí ve funkci, nahradí ho šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Řekl to předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který jednal i s dalšími adepty na vedení resortu, a to s místopředsedou lidovců Janem Bartoškem nebo bývalým vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude Výborný posilou vlády. S jeho nominací musí ještě souhlasit prezident, který členy vlády na návrh premiéra jmenuje.

„Od začátku jsem byl ministr, který vyvolával kontroverze, u nových pravidel Společné zemědělské politiky Evropské unie nebo v kritice řetězců. Možná jsem nebyl nejobratnější v komunikaci. Udělal jsem ale kroky, které byly dobré pro naše zemědělství. Byly nepopulární, nesoustřeďoval jsem se na svoje PR. Potřeboval jsem cítit silnou podporu strany, kterou jsem ale postrádal. Není jiná možnost, než abych svoji práci přerušil,“ řekl na tiskové konferenci Nekula.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka dodal, že strana nominuje Marka Výborného. „Jako bývalý předseda strany má velkou politickou a manažerskou zkušenost, posílí vládní tým KDU-ČSL nejen v oblasti zemědělství, ale v obecných diskusích například o konsolidačním balíčku nebo o důchodové reformě,“ řekl Jurečka. Marek Výborný nominaci přijal „s pokorou a odpovědností“. Dodal ale, že nominaci musí příští čtvrtek potvrdit širší vedení KDU-ČSL na celostátním výboru.

Podle zdroje blízkého nejužšímu vedení lidovců ztrácel Nekula důvěru už několik posledních měsíců. Posledním přešlapem, který údajně rozhodl o jeho konci v čele ministerstva, byla komunikace na sociálních sítích po jednání se zástupci řetězce Lidl. Nekula na začátku května inzeroval leták Lidlu na svém Twitteru s tím, že řetězec si „jako dárek“ k jednání s ministrem připravil slevu pro spotřebitele ve formě mouky za pouhých 12,90 koruny.

„Nekula nepůsobil dobře v rámci strany, neměl politické zastání. Ukázalo se, že ani nenaplnil předpoklady odbornosti pro vedení resortu. A nakonec nezvládl PR,“ tvrdí zdroj blízký vedení KDU-ČSL.

Ministr za viníka vysokých cen potravin dlouho označoval obchodníky, podle šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale k nepřiměřenému zvyšování marže u potravin nedocházelo. Ačkoliv podle ministerstva zemědělství probíhají schůzky s obchodníky pravidelně, podle nedávných zjištění Deníku N měly být vysoké ceny potravin jen okrajovým tématem. 

Nekulu ve funkci nahradí bývalý šéf strany a povoláním učitel Marek Výborný. „Jsem připraven se svým týmem na ministerstvo zemědělství od prvního července nastoupit,“ uvedl. „Nepopírám, že vedení resortu je pro mě velkou výzvou. Těším se na úzkou spolupráci s odbornou i zemědělskou veřejností,“ dodal Výborný.

Premiér Petr Fiala (ODS) respektuje právo koaličního partnera navrhnout nového kandidáta na post ministra zemědělství. „Marek Výborný je zkušený politik s vysokým morálním kreditem, který bude pro vládu velkou posilou. Před novým ministrem zemědělství stojí úkoly, které nejsou jednoduché. Musí intenzivně pracovat na zlevnění potravin, a pomoci tak s dalším snížením inflace, která trápí občany,“ podotkl Fiala.

Výborný je poslancem už druhé volební období a aktivní je také v komunální politice. Spolustraníky navíc zaujal tím, že se dokáže i v neznámé oblasti poměrně rychle zorientovat. Bylo to například v oblasti exekucí, Výborný je spoluautorem iniciativy Milostivé léto, která pomohla tisícům lidí zbavit se dluhů. Ve sněmovně je předsedou Podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. „Obdobně by se mohl rychle seznámit i s problematikou zemědělství. Bude k tomu mít navíc po ruce stovky odborníků,“ říká zdroj blízký vedení KDU-ČSL.

 

Ministr zemědělství Nekula o drahotě:

Video placeholde
Ministr Nekula v Blesku o drahotě: Obchodníci testovali práh bolesti zákazníků. Blýská se na lepší časy • Rostislav Fridrich, Lukáš Červený

Další bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek nabídku odmítl. „Mám jiné plány, není to cesta, kterou bych se chtěl ubírat. Určitě není pravda, že bych post ministra nezvládl vykonávat ze zdravotních důvodů, zdraví mi v tom určitě nebrání. Působím ale ve funkcích v kraji a přišlo by mě nekorektní nyní odcházet. Řídit ministerstvo zemědělství je práce na sto procent,“ řekl E15 Bělobrádek.