Pavel Otto: Boboklausvolf

Předsedkyně neparlamentní strany Suverenita Jana Bobošíková.

Předsedkyně neparlamentní strany Suverenita Jana Bobošíková. Zdroj: CTK

Pamatujete Rádio Jerevan? Tak třeba: Je pravda, že v Sovětském svazu roste obilí vysoké a silné jako telegrafní sloupy? Odpověď: Jistě, je to pravda, a dokonce jsou klasy mnohem blíž u sebe…

A co je pravdy na tom, že v Moskvě je na pultech maso? Bude i v Kyjevě? Ano, bude tam, tato výstava je putovní. A teď zpět do současnosti. V minulých dnech naplno ožily spekulace, že Václav Klaus chystá comeback a zakládá novou stranu. Jenže s mediálním povykem, který se spustil, je to jako s oním rádiem. Jak se ukazuje, nejde o nic převratného. To se jen bývalé europoslankyni Bobošíkové podařilo zviditelnit svoji partaj, která by se velmi ráda množila pomocí fyzického Klause. Zatím ho ale nezlákala, a tak se ohání jakýmsi blíže neurčeným uchopováním jeho politického odkazu (i když to nakonec může dopadnout jinak, protože exprezidenta má prý přesvědčovat mimo jiné i Jana Volfová, s níž její kamarádka Bobošíková onehdy pekla a rozdávala předvolební koblihy). Ještě bychom pochopili, kdyby Klaus plánoval návrat pod praporem Strany svobodných občanů, tedy svých skalních přívrženců. Svobodní ovšem něco takového striktně vylučují. Takže to vypadá trochu na humbuk. Nejpravděpodobnější je, že se někteří provaření politici snaží znovu získat vliv. Záleží na Klausovi, jestli jim skočí na špek…, pardon, na koblihu.

Mimochodem, z poslance VV, později LIDEM, Viktora Paggia je malíř. Mezi díly draženými jistou českobudějovickou aukční síní bude série jeho obrazů Záhadná opice. Jak se zápisníku podařilo zjistit, jde o freudovské variace portrétu Karolíny Peake.