Pavel Otto: Duel na nic

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek (vpravo) v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek (vpravo) v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zdroj: ctk

Rozhodnutí šéfa TOP 09 Schwarzenberga už nekandidovat na předsedu partaje, ale neodejít z politiky připomíná pohádku Chytrá horákyně. Ta také ani ve dne, ani v noci, ani nahá, ani ustrojená, ani pešky, ani na voze dorazila k milostpánovi. Exšéf ČSSD Paroubek kdysi knížete nazval volební monstrancí topky. Tak to zůstane. Kníže za dva roky povede pražskou kandidátku ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Zkrátka se nic nezmění, nikdo nemusí ronit krokodýlí slzy, plakáty a placky s Karlem budou jako vždy předtím. Stranu ostatně od začátku fakticky řídí Miroslav Kalousek. Jenže má problém – jako volební magnet moc nefunguje. Tahák je Schwarzenberg, to je jeho role. A tak to bylo, je a bude. Dokud to půjde.

Mimochodem televizní duel Kalouska s ministrem financí a majitelem ANOfertu Babišem ukázal naprostou zbytečnost tohoto pořadu. Kromě nadávek a sprosťáren z Babiše vypadlo jen několik málo konkrétních informací. Třeba ta, že v roce 2018 zkusí navrhnout vyrovnaný státní rozpočet. A kvůli takovému nesmyslu, že Babiš za tři roky něco zkusí, by měl člověk zapínat televizi? Ani náhodou.

Trenýrková kauza má další oběť. Po odchodu ředitele policejní ochranky prezidenta, který byl nucen požádat o převelení, skončil rovněž velitel Hradní stráže. To je dobře, protože její příslušníci od nepaměti upřeně civí před strážními budkami a co se děje za jejich zády je vůbec nezajímá. Teď snad bude s tímhle šlendriánem konec, například by mohli budky neustále obcházet. Radost by to jistě udělalo nejen hlavě státu, ale i japonským turistům. Někde postávat a civět do prázdna si může dovolit jedině kancléř Mynář, když nemá a velmi pravděpodobně mít nebude bezpečnostní prověrku a k lejstrům ho nepustí.