Pavel Otto: Legislativní borci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Ministrům ANO, konkrétně těm pro místní rozvoj a obranu, se nedaří. Novelu o veřejných zakázkách, kterou předložila šéfka prvně jmenovaného rezortu Šlechtová, smetla vládní protikorupční rada. Například pro starosty, kteří vypisují tendry na různé komunální služby, je nepoužitelná. O kvalitách předlohy asi nejvíce vypovídá fakt, že vůči ní vzešly tři tisícovky připomínek.

Dalším legislativním borcem je ministr Stropnický. Za palebné podpory médií vlastněných Andrejem Babišem masíroval veřejnost, aby se smířila s nutností plošných odvodů osmnáctiletých mladíků a dívek. Teď obrátil, hledá jiné řešení. Podle Stropnického za všechno mohou jakési „vládní úřady“, které měly nesmyslnou buzeraci do branného zákona prosadit. Aha. A proč se tím alibisticky ohání až teď?

Také se nezmínil o tom, že Poslanecké sněmovně předhodil něco, o čem se s koaličními zákonodárci zpočátku neobtěžoval ani bavit. Že by za téměř rok a půl ve funkci ještě nevěděl, jak se při projednávání norem postupuje? Hlavně že se nekrade a maká. Tedy podle Babiše.

Policie v kauze pražského dopravního podniku obvinila čtrnáct lidí včetně lobbisty Rittiga. Pokud se ozve jásot, že po dvou letech skládání střípků žalobce Ištvan konečně chytil slibovanou velrybu, bude bezdůvodný. Tento případ pod olomoucké jakobíny nespadá.

Exministr školství Chládek bude pomáhat národnímu fotbalovému týmu. Zatím není jasné jak. Ale to je asi vedlejší.
Jeho noví chlebodárci ujišťují, že s fotbalem už zkušenosti má. Prý pískal třetí ligu. A nikdo na něj nehodil síť.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: