Pavla Palaščáková: Úkáčka a česká bída

Nepokoje v Kyjevě: místo demonstrace lidé uctili památku jedné oběti

Nepokoje v Kyjevě: místo demonstrace lidé uctili památku jedné oběti Zdroj: CTK

Jedna Ukrajinka se mi svěřila, jak je pro ni trpké číst internetové diskuze pod zprávami souvisejícími s děním v její rodné zemi. Obzvlášť ji zaráželo, že nenávistné výlevy jsou i u článků, které se týkají sbírky na neprůstřelné vesty pro lékaře působící v bojových podmínkách Kyjeva. Tak jsem do diskuzí nahlédla a plně ji pochopila.

„Upřimě mi je úplně jedno jak to tam dopadne, hlavně ať sem ty úkáčka už nelezou,“ napsal čtenář Novinek z Prahy. Jiným přispěvatelům ale na orientaci Ukrajiny zjevně záleží a pouštějí se do složitějších analýz. V moři „faktů“ o roztahování křídel americko-unijně-sionistického režimu mě přesto občas některé výroky překvapily. Především příspěvky, které naznačují, že negativní vnímání situace v České republice dosáhlo nové úrovně.

Někteří borci varují protestující, aby se nenechali vodit za nos opozičními politiky, jinak skončí stejně bídně jako Češi. „V Kyjevě to dopadne jako u nás. Někteří se obohatí, rozkrade se republika, bude nezaměstnanost a budou bezdomovci,“ věští návštěvník webu E15.cz.

Buď je tu opravdu tak zle, nebo mám o úrovni veřejných služeb na Ukrajině zkreslené představy. Vycházím třeba z líčení ukrajinského známého, který přivezl do nemocnice kamaráda se zlomenou nohou, ale neměli tam sádru. Teď ji pro jistotu vozí v autě. Podobných historek znám dost. Proto těmto diskutérům radím: zeptejte se „úkáček“ ve svém okolí, proč jsou tady, a třeba se vám tu začne líbit.