Pohledem Jaroslava Bukovského: Avokádová rallye

Avokádo

Avokádo Zdroj: shutterstock.com

Avokádo
Zdravé tuky najdete i v avokádu.
Avokádo na tisíc způsobů v amsterdamské restauraci The Avocado Show
4 Fotogalerie
Jaroslav Bukovský

Mexická omáčka quacamole může být podstatně dražší. Avokádo totiž jen za poslední čtvrtrok na světových burzách podražilo téměř o tři čtvrtiny. Za desetikilogramový pytel restauratéři ve čtvrtek podle mexického vládního monitoringu cen vývozního artiklu platili necelých 28 dolarů. 

Důvodem je podle odborníků menší úroda avokáda v tradičních pěstitelských regionech včetně Mexika i Kalifornie. Apetit po ovoci přitom masivně roste, a to hlavně v Americe a Číně.

Například Američané ještě v roce 2006 spotřebovali půldruhého kilogramu avokáda na hlavu ročně, o devět let později už to byly více než tři kilogramy.

„Ceny nemají důvod klesat, vydrží nejméně přes letošní léto,“ říká analytik kalifornské Rabobank Roland Fumasi. Analytické prognózy počítají s tím, že úroda avokáda bude letos v Kalifornii až o polovinu nižší, o něco mírnější by měl být pokles v případě Mexika, které do Ameriky dodává čtyři z každých pěti prodaných kusů ovoce.