Rychlé půjčky: Vybírejte tu správnou opravdu pečlivě

Zdroj: financer.com

Dostali jste se aktuálně do finančně tíživé situace? Na vině může být prakticky cokoli. Nejčastěji se samozřejmě jedná o nečekané a bohužel ne příliš nízké výdaje. Jen si vzpomeňte, jak dlouho máte doma, pračku, myčku anebo kotel? Životnost jakékoli techniky je samozřejmě omezená a po určité době se z hlediska spolehlivosti jedná prakticky o časovanou finanční bombu! Právě z toho důvodu se vyplatí vědět, kde si lze půjčit za výhodných podmínek. 

Jste-li aktuálně ve fázi výběrového řízení na poskytovatele takovéto rychlé půjčky, poradíme vám v následujících řádcích. Zabývat se budete především aspekty, jež byste měli při této nelehké volbě brát v potaz. 

Něco vás to bude určitě stát

Nejdůležitějším aspektem při realizaci jakéhokoli úvěru je výše částky, již budete muset uhradit poskytovateli za jeho služby. U nikoho nedostanete úvěr zcela zdarma, ač se tak některé nebankovní finanční instituce tváří. Výše přeplatku je nejčastěji vyjádřena prostřednictvím úrokové sazby. Podívejte se tedy přímo na RPSN a také na další úroky spojené s půjčkou. Mnohé nebankovní společnosti už všechno zjednodušily a zveřejňují pouze částku, kterou jim za zprostředkování půjčky zaplatíte. Většinou ji označují jako manipulační poplatek. Spočítat si výši přeplatku ovšem můžete bez problémů i svépomocí. Jednoduše sečtete veškeré splátky a odečtete od nich sumu, již i hodláte půjčit. Výsledek bude představovat peníze, které vydáte za realizaci úvěru. 

Někdy je první půjčka zdarma, ale…

Najdou se i nebankovní finanční instituce, které nabízejí první bezplatnou půjčku. Ta je většinou skutečně skoro zdarma. Hradí se jen manipulační poplatek ve výši 1 koruny za potvrzení bankovního spojení na žadatele. Tyto úvěry ale často dosahují pouze na cílovou sumu pohybující se okolo maximálně 8 000 až 10 000 korun. Navíc jsou spojené s vysokými poplatky v případě, že klienti daných společností nedostojí svým závazkům a nesplatí požadovanou částku v termínu. Opakované úvěry u týchž firem jsou pochopitelně zpoplatněny. Jde tedy jen o formu promo akce. 

Splňujete požadované podmínky?

Na tuto otázku si odpovězte hned na počátku, když budete o nějakém úvěru uvažovat! Všechny finanční instituce totiž požadují záruky bonity žadatelů o půjčky. Není se vůbec čemu divit. Jednak samy tyto firmy potřebují vědět, že se jim investované peníze vrátí, a jednak musí ctít zákony. Novela zákona o nebankovních půjčkách, jež vešla v platnost v prosinci loňského roku, navíc ještě zpřísnila půjčování finančních prostředků v nebankovním sektoru. Poskytovatelé zkrátka mohou půjčit pouze lidem, u nichž mají jakousi jistotu, že dostojí svým závazkům.

Jak se tedy kryjí? Jedná se o následující záruky:

  • potvrzení o výši aktuálního příjmu,
  • doložení několika faktur v případě podnikatelů,
  • přítomnost třetí osoby jako ručitele,
  • zástava nemovitého majetku,
  • zástava dopravního prostředku.

Většinou si vás ještě prověří

Než bude nebo nebude rychlá půjčka realizována, její poskytovatel si vás stoprocentně nějakým způsobem prověří. S největší pravděpodobností nahlédne do některého z registrů dlužníků. Existuje jich celá řada, přičemž nejčastěji si finanční instituce listují registrem Solus. V něm i v těch dalších figurují jména všech lidí, kteří aktuálně stále dluží finanční prostředky.

Přečtěte si recenze půjček

I při výběru finančních produktů se vyplatí přečíst si recenze. Ty se mohou týkat jak poskytovatelů jako takových, tak i samotných konkrétních rychlých půjček. V recenzích se dozvíte přesné charakteristiky té či oné půjčky. Mimo jiné se bude jednat právě o přeplatek, rychlost vyřízení, podmínky a mnohé ostatní aspekty. Přesně se vždy také podívejte na autora recenze, aby se nejednalo spíše o reklamní článek některé z poskytovatelských firem. Ty dnes umí velmi mistrně skrýt svou totožnost. Optimální porovnání nabízejí online finanční magazíny a také třeba srovnávače schopné porovnat i několik desítek půjček. Příkladem budiž portál financer.com a mnohé jiné. 

Jednoduché online porovnání

Doby, kdy bylo nezbytné obíhat hned několik poskytovatelů anebo precizně prohlížet informace na jejich webových prezentacích, jsou již dávno pryč. Na zmiňovaném portálu financer.com máte k dispozici spousty charakteristik půjček a do minuty vám po zadání parametrů úvěru najdou ten správný. Vše je přitom nezávazné. Za dobrou radu nezaplatíte ani korunu. Stejně tak si zde budete moci prohlédnout i možnosti hypoték anebo pojištění. Poradí vám také s osobními financemi a investicemi. Minimálně za zkoušku to stojí.