Schlecker padl. Šancí je silný investor

Schlecker

Schlecker Zdroj: profimedia.cz

Kdo chce nějakou část firmy Schlecker? Takto černě vidí německý deník Handelsblatt budoucnost známého řetězce drogerií, který včera ráno oficiálně požádal o řízení v platební neschopnosti. Jde o takzvanou řízenou insolvenci, jež se podobá americké žádosti o ochranu před věřiteli.

Tento postup slouží k tomu, aby se danou firmu povedlo postavit na nohy a zachovat. Jaký plán by to mohl být, Schlecker tají. „Příští týdny a měsíce ukážou, zda se kolos s desítkami tisíc zaměstnanců dokáže vyhnout bankrotu,“ připomíná Handelsblatt.

Jako důvod platební neschopnosti sdělil řetězec výpadek takzvaného mezifinancování, podle tisku a agentury DPA jde o platby maloobchodnímu svazu Markant. Tento a další držitelé dluhů budou mít rozhodující slovo ohledně ozdravného scénáře – když se jim nebude líbit, zůstanou pulty u Schleckerů prázdné.

Pravděpodobné je uzavírání dalších poboček, kterých má podnik ve Spolkové republice 7200. Ještě před insolvencí se počítalo, že síť prořídne o tisíc adres. Nové úmysly nejsou známé.

Rušení prodejen a s ním spojené propouštění jsou však jen technickou stránkou věci, upozorňují pozorovatelé. Hlavní problém vidí ve strategii a image. „Řešením je dát ruce pryč od podoby levného prodejce na každém rohu, který byl dlouhá léta zárukou úspěchu. Jenže rivalové jako dm či Rossmann se mezitím výrazně rozvinuli a expandovali z Karlsruhe a Hannoveru,“ řekl pro DPA nejmenovaný expert.

Drogistické řetězce v NěmeckuDrogistické řetězce v Německu | FAZ

Program „Fit for fun“, s nímž vyrukoval Schlecker předloni, si to uvědomil. Jenže přišel pozdě. Nové a jinak vybavené pobočky se představily světu na začátku roku 2011. Nabídly sice větší nákupní prostor, přehledné regály a zboží určené pro místní klienty, ale…

Ekonomický týdeník Manager magazin vidí šanci v nalezení strategického investora. Spekulace, že by zájem projevily Rossmann nebo dm, obě společnosti rázně zavrhly. „Nepasuje to do našeho konceptu,“ ozvalo se z obou ústředí.
Pozornost se proto soustředí buď na finanční investory jako Sun Capital, nebo na textilní hráče Takko a Apax Partners. „Je velmi důležité, komu všemu a kolik Schlecker dluží. I tady vládne mlčení,“ zdůrazňuje Handelsblatt. Jisté je prý jedno: své peníze chtějí věřitelé zpět.