Tereza Zavadilová: Korupcí proti korupci

David Rath

David Rath Zdroj: Anna Vackova, E15

Trvám na názoru, že současný boj proti korupci dorůstá do absurdních a tragikomických rozměrů, už je srovnatelný s československým „bojem za mír“ během studené války blahé paměti.

Nese ale poučné zkušenosti, například že se korupcí dá bojovat proti korupci. Vezměme třeba highlight protikorupčního boje, a sice zadržení Davida Ratha.

Vyšlo najevo, že deník Blesk zkorumpoval člena vězeňské služby částkou pět tisíc korun, aby získal policejní fotografie – zatím stále pouze podezřelého – Ratha a několika dalších osob. Takto vysvětlil zástupce vedení deníku, co Blesk k této korupci motivovalo. „Fotografie jsme zveřejnili i proto, že Blesk dlouhodobě bojuje s korupcí v naší zemi. S tou korupcí se tady úplně nic moc nedělá.“

Tragičtějším aspektem téže kauzy je fakt, že neustále do médií unikají části policejních odposlechů Ratha a dalších osob, často s intimními detaily života těchto lidí, což na rozdíl od obrázků policejním šéfům ani úředníkům ochrany osobních údajů nevadí. A média tyto odposlechy vesele přetiskují, protože tím přece bojují proti korupci.