Zápisník Adély Čabanové: Kauzy pro pamětníky

Fotografie roku, Lidé, o kterých se mluví - 1. cena (Michal Kamaryt, ČTK): David Rath obžalovaný z korupce přichází k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze, srpen 2013

Fotografie roku, Lidé, o kterých se mluví - 1. cena (Michal Kamaryt, ČTK): David Rath obžalovaný z korupce přichází k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze, srpen 2013 Zdroj: Czech Press Photo

Obvodní soud v Praze začal 16. května projednávat kauzu nákupu letadel CASA. Obžalobě čelí bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a někdejší šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk (uprostřed). Na snímku vlevo je advokát Parkanové Tomáš Sokol před zahájením soudu.
2
Fotogalerie

Nejen slepá musí být spravedlnost v Česku, navíc musí mít sloní paměť. Soud začal včera projednávat kauzu nákupu armádních letounů CASA za 3,5 miliardy, o kterém rozhodla v roce 2009 Topolánkova vláda. Tehdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové hrozí za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku deset let vězení.

 

Zároveň včera uplynulo pět let od zadržení tehdejšího poslance a hejtmana Davida Ratha se sedmi miliony korun v krabici od vína. Pravomocně zatím nebylo rozhodnuto. Ústavní soud minulý týden vyslechl svědky ke stížnosti senátorů z roku 2015, podle které jsou peníze na zdravotnické prostředky rozdělovány nespravedlivě. Tímhle tempem budou z horkých kauz, než se rozhodne, historky pro pamětníky.

Poslanci odložili rozhodnutí o tom, kolik veřejných firem bude mít výjimky z povinnosti zveřejňovat smlouvy. Zatímco poslanci chtěli výjimek více, senátoři méně, a tak poslanci chystají další vlastní variantu. Jak by ne, taková věc se musí dobře rozmyslet. A zařídit dost složitě, aby to nevypadalo, že ti, kdo budou hlasovat pro schování informací o veřejných penězích, chtějí schovávat nějaké informace o veřejných penězích.

Do loga pro svou koalici si lidovci a Starostové vybrali symbol plného signálu Wi-Fi. Má symbolizovat rodinu a budování společnosti. To sedí. Kde by byla rodina a společnost bez dobrého webového připojení?