Zápisník Arsena Lazareviče: Rajčata za 160 korun

Rajčata

Rajčata Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Rajčata - ilustrační foto
Rajčata - pěstování
Rajčata
Rajčata jsou ideální na plnění různými slanými krémy a saláty.
5
Fotogalerie

V Haňovicích se budou ve skleníku pěstovat rajčata. Do projektu se už investovalo 160 milionů korun, dotace evropských daňových poplatníků činila 54 milionů korun. Ministr zemědělství Marian Jurečka investici chválí, prý zde najde práci 35 lidí. Na jedno pracovní místo tak dotace činí 1,6 milionu korun.

Co za to daňoví poplatníci dostanou? „Lidová“ cherry rajčata s cenou 160 korun za kilo v družstevní prodejně. Hlavně že jsou spokojeni alespoň majitelé, kteří odhadují návratnost investice na 12 let, roční výnosnost tak díky našim penězům přesáhne osm procent. A to se vyplatí.

Podle studie organizace T&E podváděly ohledně emisí všechny automobilky, některé dokonce vypouštěly i několikanásobně více emisí dusíku. VW ale i přesto bude nucen v USA zaplatit pokutu 16,5 miliardy dolarů. Nyní pokuta ve výši 5,4 miliardy dolarů za urovnání kolem prodeje hypotečních cenných papírů hrozí také Deutsche Bank. Zdá se, že trumpovská rétorika ve stylu „Ostatní země nám ubližují, musíme podpořit vlastní firmy“, je v USA prakticky uplatňována i bez něj.

A nakonec: Index PMI ohledně podnikatelských podmínek v průmyslu rostl nejvíce za čtyři měsíce. Tak alespoň že nám ty montovny ještě nějaký čas vydrží.