Zápisník Daniela Nováka: Developerský pláč a zisky

Kancelářské budovy v Olšanské ulici v Praze na Žižkově. Jejich majitelem je od léta 2017 největší bytový developer Central Group.

Kancelářské budovy v Olšanské ulici v Praze na Žižkově. Jejich majitelem je od léta 2017 největší bytový developer Central Group. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Kancelářské budovy v Olšanské ulici v Praze na Žižkově. Jejich majitelem je od léta 2017 největší bytový developer Central Group.
Olšanská ulice v Praze 3. Nemovitosti vpravo patří od léta 2017 developerovi Central Group.
Vpravo dostavěný bytový projekt Garden Towers, vlevo starší kancelářské budovy. Obojí pojí největší rezidenční developer Central Group.
Na místě vznikne nový developerský projekt
Aktivitou ve spekulativní výstavbě v Praze hýří finanční skupiny s přebytkem vlastních zdrojů, ale i developer HB Reavis. Na snímku je projekt River Garden I., který postavil v roce 2012
8
Fotogalerie

Výroba koncernu Volkswagen v roce 2017 překonala poprvé šest milionů vozů. Skupina, do níž patří i Škoda Auto, tak obhájila předloňské světové prvenství. Na pozici globální jedničky vystřídala japonskou Toyotu. Dieselové aféře navzdory. Asi už ve Wolfsburgu nahráli nový software.  

Realitní mánie nebere konce. Ceny bytů o překot rostou, kdo z investorů neinvestuje do cihel, jako by nebyl. Banky horečce pomáhají úvěry a hypotékami skoro zadarmo. Jen kancelářských, obchodních a skladových center se v roce 2017 prodalo v České republice za osmdesát miliard. Tolik se neobchodovalo ani před deseti lety. Tedy v době, kdy bylo rovněž hej. Jenže pak přišlo velké ouvej. A někde za obzorem se chystá ještě větší.

U realitního mejdanu ještě zůstaňme. Developeři zaplavují mediální prostor nekončícími nářky nad tím, jak jim pomalí úředníci a „ekoteroristé“ nedovolují stavět. Na každém šprochu pravdy trochu. Nových bytů v Praze se skutečně začíná stavět tak málo jako v době nejhlubšího tržního dna. Na druhou stranu stavebníci na tom nejsou škodní. Zisky mají totiž pohádkové.

S plastovými taškami k nákupu zdarma je od Nového roku utrum. Vyplývá to z novely obalového zákona. Kdo si chce v supermarketech něco urvat jen tak, musí se spokojit s tenoučkými pytlíčky na ovoce a zeleninu. Samozřejmě, že hlavně na kousky v akci.

Nelegální hazard z českého internetu skoro zmizel. Povedlo se to v období od začátku roku 2017. Tehdy začal platit nový zákon o hazardu. Navíc se kvůli povinné registraci hráčů očekává dvou třetinový pokles heren. Je tedy velice logické, že hned po nástupu nová ministryně financí Alena Schillerová zrušila sekci, která měla potírání hazardu na starosti. Ten sice skomírá, ale na úřadech se ruleta hraje.