Zápisník Daniela Nováka: Dukovany a krematorium

Miloš Zeman během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (zcela vpravo Jaroslav Tvrdík).

Miloš Zeman během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (zcela vpravo Jaroslav Tvrdík). Zdroj: ČTK

Dukovany
Miloš Zeman
Premiér Bohuslav Sobotka
Společné cvičení vojáků, policistů a pracovníků Jaderné elektrárny Dukovany, které má prověřit zajištění vnější ochrany elektrárny
Společné cvičení vojáků, policistů a pracovníků Jaderné elektrárny Dukovany, které má prověřit zajištění vnější ochrany elektrárny
16
Fotogalerie

Tak nějak bylo už na začátku jasné, že to Krtečkem neskončí. Tento týden se objevila zpráva, že čínské firmy mají zájem podílet se na dostavbě Dukovan. Dokonce by prý rády dostaly zakázku bez výběrového řízení. Kdo by taky nechtěl. 

Snad si ale Česko tuto lukrativní nabídku nezpackalo tou lapálií s dalajlamou. Jasně. Následoval zvací dopis a tak. Ale jestli se fakt naštvali, tak by si to ještě mohli s tou jaderkou rozmyslet. Musel by se zas vyhlásit nějaký tendr. A všichni víme, jak to posledně dopadlo. 

Naštěstí to však až k takovýmto koncům dospět nemusí. Čínští představitelé na psaníčko z pašalíku zareagovali: „Čína si cení takovýchto závazků a doufá, že příslušné země dodrží své sliby.“ Nevíme, kdo komu co slíbil. Jisté však je, že Krteček v tom hlavní hrdina nebude.

Ale aby se někomu nezdálo, že je tu východním jen hej. Hned dvě banky s ruským kapitálem dostaly v tuzemsku přes prsty. ERB dokonce centrální banka vzala licenci. Pojištěné vklady klientů už začal vyplácet Garanční systém finančního trhu. Jen Marine Le Penová bude muset jít s financováním kampaní o dům dál. 

A na koho by snad z dramat v předvečer státního svátku padla chandra, ať si v pátek místo na Hrad či Staromák zajede do Pardubic. Veřejnosti se tam otevřou brány rondokubistického krematoria. Možná přijde i pan Kopfrkingl.