Zápisník Dušana Kütnera: Facebookový hrdina

Facebook, burza

Facebook, burza Zdroj: ctk

Prezident Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a má se prostě skvěle. Prohlásilo to jeho lékařské konzilium, které přitom chvílemi na tiskovce vypadalo obdobně unaveně jako v posledních měsících hlava státu. Pro jistotu novinářům zakázali klást dotazy, neboť na Hradě už dávno pochopili, že kdo se moc ptá, může se také občas i něco dozvědět. Zvláště těsně před prezidentskými volbami.

Jisté spravedlnosti se dočkal romský zpěvák Radoslav Banga. Jeho předloňský odchod ze sálu, kde se v rámci Českého slavíka chystali pořadatelé ocenit kontroverzní skupinu Ortel, vyprovokoval jednoho z jejích vyznavačů k nenávistným výlevům na Bangově facebookovém profilu. Výhrůžky smrtí a plynovou sprchou nyní soud ohodnotil jako čtyři trestné činy včetně hanobení rasy a podněcování násilí ke skupině obyvatel podmíněným trestem 18 měsíců s odkladem na dva a půl roku. Odsouzenec se přitom jako správný facebookový hrdina stojící si za svým k soudu, jak jinak, nedostavil.

Stát platí nejen poslance a senátory, ale přispívá i na chod jednotlivých politických stran a hnutí či na náklady stran na volby. Například za jednoho senátora to je 900 tisíc ročně, za krajského zastupitele čtvrt milionu. ANO si tak loni přišlo na více než čtvrt miliardy korun, ČSSD dostala přes 140 mega. Marně člověk přemýšlí, co s takovou dardou mohou tyto všelidové strany dělat. Ale marketingoví a reklamní experti a guruové asi holt nebudou levní.