Zápisník Dušana Kütnera: Svátky absurdity

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: reuters

Objem čínského kapitálu v základním jmění tuzemských firem letos podle agentury Bisnode klesl meziročně o deset procent na pět a něco miliard. To je zároveň desetina částky, kterou měli Číňané podle prezidenta Miloše Zemana od loňského podzimu v Česku proinvestovat. Ve srovnání s dalšími zeměmi tak patří Číně příčka až na začátku třetí desítky. Z tohoto pohledu je snaha čtyř nejvyšších ústavních činitelů zalíbit se čínské straně vlezlými dopisy ještě absurdnější, podivnější a zbytečnější.

Poněkud absurdním je i vyznamenání pro muzikálovou celebritu chlubící se tisícovkami dobytých ženských srdcí, Daniela Hůlku. Schválně si to řekněte nahlas také: „Daniel Hůlka se zasloužil o stát.“ Rána, že. Ale holt na vyznamenání dnes zřejmě stačí neúspěšně kandidovat za zemanovce do sněmovny a stát po zvolení Miloše Zemana prezidentem v jeho nejtěsnější blízkosti. To i Filip Renč si dal tu práci a natočil o Zemanovi alespoň předvolební spot.

Pokuta sto tisíc korun od exekutorského úřadu hradní kanceláři za to, že se neomluvila za Zemanova slova o Ferdinandu Peroutkovi, je už jen takovou třešničkou na dortu. Rozpočet kanceláře pro letošní rok přitom činí úctyhodných téměř 460 milionů korun, což poněkud vzbuzuje obavu, že podobných pokut za neověřené výroky a bezvýhradné trvání na nich může Hrad zaplatit ještě mnoho.