Zápisník Hany Filipové: Nejisté cesty

Protesty proti brexitu (23.3.2019)

Protesty proti brexitu (23.3.2019) Zdroj: ČTK

Protesty proti brexitu (23.3.2019)
Protesty proti brexitu (23.3.2019)
3
Fotogalerie

Je to sice dál, zato horší cesta, řekli si asi pěkně po cimrmanovsku Britové hádající se v parlamentu i ti demonstrující v ulicích pro brexit i proti němu.

Cestu z EU si teď zase zkomplikovali a Mayovou chtějí údajně sestřelit i vlastní ministři. Ale co: jak, kdy a zda vůbec Británie z unie vystoupí, o tom se debatuje už tři roky a pár dní či týdnů navíc rozdíl nedělá. Nejistota sem, nejistota tam.

Nejistý je i osud úrokových sazeb, o jejichž výši bude rozhodovat ČNB. Pro růst křičí inflace, slabá koruna a vývoj na trhu práce, na stranu proti se staví horší výhled německé ekonomiky, brexit či zpomalení Číny a možné obchodní války. Ještěže se čínské vedení vydalo do Evropy, aby si svou budoucnost trochu pošéfovalo.

Na scestí už Číňané svedli Itálii. Pardon, na stezku. Hedvábnou. A to v době, kdy se země snaží dostat ze třetí recese za dekádu a Peking řeší obchodní spory s USA. A tak se prezidenti obou států domluvili, že si musejí pomáhat. Jen aby dohody a slibované investice nedopadly jako v Česku.