Zápisník Jana Pavce: Permanentní kampaň

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

V české politice se rozmáhá čtení z papíru i při krátkých projevech. Nový ministr zemědělství Jiří Milek si jím pomáhal, když ho v pondělí do úřadu uváděl premiér Andrej Babiš. Připomněl tak část nechvalně známého vystoupení poslance za stranu Svoboda a přímá demokracie Miloslava Roznera, které se velmi rychle dostalo do zlatého fondu českého internetu.

Rozner se po své rétorické akrobacii z mediálních vystoupení stáhl, moc toho neřekl ani po jmenování do čela sněmovní komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu. Tak snad to s panem Milkem půjde lépe.

Když předseda vlády uváděl do funkce ministra školství Roberta Plagu, neopomněl zmínit klíčové slovo inkluze, na kterou má stát dávat miliardy. Holt kampaň je už dneska permanentní, a co kdyby byly náhodou brzy zase volby.

Ono si to všechno ale vybírá svoji daň. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se důvěra Čechů v politiky výrazně propadla, jejich vyjádřením věří jen 16 procent respondentů. Lépe už na tom jsou i youtubeři. Tak uvidíme, jestli se předseda vlády u některého z hrdinů nastupující mladé generace objeví.

Alespoň že už se blíží vánoční svátky. Jeden z mobilních operátorů při nich nabízí datové hody, 400 MB za 99 korun. Tak to se budou zákazníci moci rozšoupnout.