Zápisník Jana Vávry: Kyberpunk je teď

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Facebook přichází s kryptoměnou, která tak úplně kryptoměnou není. Není ani jisté, jestli svůj projekt Libra přes odpor regulátorů dotáhne. Bez ohledu na to ale virtuální měna Facebooku představuje zlom. Představa nadnárodních firem, které nabourávají státní peněžní monopol, dosud existovala hlavně na stránkách kyberpunkových románů. Tím více v tomto kontextu vynikne bitcoin, který funguje, aniž by potřeboval záštitu nějaké korporace.

Češi vynikají preferencí vlastnického bydlení před nájemním. Otázkou je, jak s ní zahýbají trendy doby. Nejde jen o vysoké ceny bytů, ale i imperativ pracovní flexibility. Zadlužit se pro zbytek života může vypadat jako obří risk za situace, kdy lidé mění zaměstnání v několikaletých intervalech. Nahlížet na to lze ale i naopak: vidina vlastní nemovitosti se v očích mnohých může stát kotvou v nejistém světě.

Z módy jako by vycházelo cestování na Island. Počty návštěvníků jsou zatím nižší meziročně zhruba o pětinu. Ti, kdo se na ostrov chystají, se tak mohou těšit na trochu liduprázdnější putování.