Zápisník Jana Vávry: Občan Buffett

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Ne všechny teze slovutného Warrena Buffetta zůstanou vyslyšeny. Když v létě označil iPhony jako ještě příliš levné vzhledem k tomu, co všechno tato zařízení umějí, akcie Applu byly na svém vrcholu. Vývoj trhu však zanedlouho investorovy předpovědi anuloval. Nastala zima, ztráta hodnoty Applu o třetinu a nedávno i snížení předpovědi tržeb firmy. Sázka na technologie tak Buffettovi ne úplně vychází.

Následováníhodný ale zůstává minimálně svou agilitou. Kolik 88letých lidí má vůbec tušení o tom, že existuje něco jako iPhone?

Zajímavé až bizarní zákruty dál vykazuje pražský trh s nemovitostmi. I přes zpomalování růstu cen bytů si část makléřů zachovává koňské dávky optimismu. Při bližším ohledávání nabídky se tak lze setkat s přesvědčením, že za více než dva miliony se dá prodat třeba i malý suterénní byt bez vlastní koupelny. A nejspíš dá, neboť daný objekt již k sehnání ani není. Každá mánie ale někdy končí.

Zvláštní trendy se nevyhnuly ani novinářským frázím. Poměrně běžně se lze setkat s užitím obratu „někdo na někoho zaútočil“. O krvák ale většinou nejde, začaly se tak označovat už i případy, kdy se každá trochu známější osobnost vyjádřila ne vyloženě pochvalně na konto někoho jiného. Bylo by dobře, kdyby šlo jen o poměrně nevinný příznak bulvarizace a ne případného celospolečenského trendu agresivity.