Zápisník Jany Havligerové: Politici nelení

Novoroční oběd: Zleva Vratislav Mynář, Miloš Zeman, Jaroslav Kubera a Radek Vondráček

Novoroční oběd: Zleva Vratislav Mynář, Miloš Zeman, Jaroslav Kubera a Radek Vondráček Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

"Byly to příjemně strávené dvě hodiny pasivního kouření," zažertoval po společném obědě s dvěma náruživými kuřáky - Milošem Zemanem a Jaroslavem Kuberou šéf Sněmovny Radek Vondráček
2
Fotogalerie

Oběd předsedů dolní a horní komory parlamentu s prezidentem Milošem Zemanem trval zhruba dvě hodiny a bohatě to stačilo. Docela určitě šéfovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi, který se po tu dobu nuceně stal pasivním kuřákem. Po skončení hradní hostiny si připadal, jak řekl, jako moravské uzené. Pánové Zeman a Jaroslav Kubera spolu drželi krok a během oběda stačili každý vykouřit šestnáct cigaret. Slušný výkon.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v rozhovoru pro iDnes.cz svěřil, že chce být po příštích parlamentních volbách premiérem a sesadit nynějšího předsedu vlády Andreje Babiše. Pokud tedy v danou chvíli bude jednička pirátské kandidátky. Zatím se ovšem musí hodně vzdělávat, ale věří, že v uvedené době už bude mít na post premiéra patřičnou kvalitu. A na to se napijeme.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se na návštěvě Číny při jednání se zástupci firmy Huawei přesvědčil, že české pochyby o využívání technologií této společnosti a rovněž firmy ZTE není nic jiného než uměle vyvolaný konkurenční spor. Vedený z USA, takže se v něm čeští úředníci nedokážou orientovat. S výjimkou ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Dušana Navrátila. Od něj je varování, že tyto technologie mohou sloužit ke špionáži, jasný zlý úmysl. Podle Filipa chce Navrátil české podniky přinutit, aby nakupovaly dražší zboží, i když mohou mít lepší a lacinější. No jistě.