Zápisník Jany Havligerové: Volby dopadly, jak dopadly

Andrej Babiš, předseda ANO

Andrej Babiš, předseda ANO Zdroj: Anna Vacková, E15

Vicepremiér Andrej Babiš hlasoval v Průhonicích mezi prvními
Předseda ANO Andrej \Babiš přichází do volebního štábu strany
Předseda ANO Andrej Babiš
Andrej Babiš
Předseda ANO Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Vůdce hnutí ANO Andrej Babiš považuje rekordně nízkou účast ve druhém kole senátních voleb za důvod k debatě o zrušení horní komory. S tím, že ve finále voleb zvítězili ze čtrnácti kandidátů hnutí pouze tři, to jistě vůbec nesouvisí.

Poslanec Martin Komárek (ANO) v televizní debatě o povolebních koalicích vzýval Boha a svoji ženu Peťulku. Na velkou stranickou kariéru to nejspíš stačit nebude. Na roli muže v domácnosti by to stačit mohlo.

Těžké váhy sociální demokracie neoslnily. Z Michala Haška bude řadový krajský zastupitel, senátor Zdeněk Škromach se loučí s vysokou politikou, a filozof Václav Bělohradský, kandidát na senátora, do politické řeky vůbec nevkročí. Budou mít alespoň čas na vaření, to jim v kampani šlo.

Šéf ODS Petr Fiala po volbách prohlásil, že jeho strana je opět hegemonem na pravici. Zisk křesel do horní komory nejspíš jeho přesvědčení utvrdil. Při vší úctě k panu předsedovi se to ale dá říci i jinak. Mezi slepými jednooký králem.

Prezident Miloš Zeman dorazil pozdě na státní pohřeb na Slovensko. Podle prvotního vysvětlení mluvčího Hradu za zpoždění letadla mohlo počasí, podle dalšího „neblahou roli“ hrálo Řízení letového provozu. První verze je dobrá. Kiksy hlavy státu by generálně mohlo omlouvat čtvero ročních období. Prostě – jaro, léto podzim, zima.