Zápisník Jaroslava Bukovského: Češi Slováků vzor

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry Zdroj: profimedia.cz

Tatry
2
Fotogalerie

Rodí se nový oxymóron. Jmenuje se slovenská potravina. Podle průzkumu nejmenované poradenské firmy je totiž pravděpodobnost, že návštěvník tamního supermarketu narazí v regálu na poživatinu vyrobenou pod Tatrami, blízká zmerčení padající hvězdy. Slovensko prý propadlo automobilovému průmyslu natolik, že pro chleba a jogurty prostě už není na pásech místo. Zase další případ českého problému, který Slovensko dokázalo okázale rozvinout. 

Čeští dovolenkáři to nemají jednoduché. Ačkoli se turistické vlhké sny před prázdninami točí opět kolem silné koruny a spousta ekonomů dávala loni za tvrdou českou měnu hlavu na špalek, nestalo se nic. Kačka je na tom na startu letošního léta stejně jako loni. Dovolená u moře tak českým mzdám znovu nastaví kritické zrcadlo. Statistiky růstu mezd se čtou hezky, ale do Evropy má Česko svou kupní silou stále světelný rok daleko. Krom slunce tak bude na pláži zatraceně pálit každý drink. A jako každý rok se Češi v mnoha jižních letoviscích také podiví, kde se to bohatství při takové produktivitě práce proboha bere.

Třemi nejčastějšími důvody, proč Češi opouštějí práci, jsou podle nejmenované personální agentury nízký plat, nedostatek uznání a neuspokojující kariéra. Zda tito zhrzení lidé tedy odcházejí za svou novou prací do zahraničí, ale analýza neuvádí.