Zápisník Martina Čabana: Naděje a sucho

Dominik Feri

Dominik Feri Zdroj: Profimedia

Pěsti nejsou přijatelný argument ve veřejné diskuzi. Nikdy a za žádných okolností. Proto je dobře, že napadení poslance TOP 09 Dominika Feriho jasně odsoudili politici ze všech stran a také hradní mluvčí Jiří Ovčáček Ferimu vzkázal, že se nemá nechat „zastrašit agresivními hlupáky“.

Jasné ne fyzickému napadení politického oponenta řekli i takoví bojovníci proti všemu, co Feri ztělesňuje, jako Václav Klaus mladší nebo Tomio Okamura. Škoda, že to v přiměřené době po incidentu nezvládl premiér Andrej Babiš. Přesto se ale zdá, že pořád existuje základní představa o veřejné debatě, na níž se lze široce shodnout. Není to věru moc, ale není to ani úplně málo. Tak brzké uzdravení, pane poslanče.

Je sucho. A bude sucho. Všichni ve velké shodě přisvědčí, že velký podíl na tom má také způsob hospodaření s českou půdou. Stát, který svým systémem dotací drží celé zemědělství pod krkem, přitom nedokáže zemědělce přimět k šetrnějšímu zacházení s krajinou. Že by z nějakého důvodu nechtěl? Ale co, pršet má už v pátek.