Útok na Feriho odsoudili politici napříč stranami. Babiš mlčí

Dominik Feri

Dominik Feri Zdroj: ČTK

Dominika Feriho na velikonoční veselici fyzicky napadli dva muži (21. 4. 2019)
Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Poslance TOP 09 Dominika Feriho, kterého v neděli napadli dva muži, se zastali politici z koaličních i opozičních stran. Na sociálních sítích padala slova o respektu k odlišnému názoru nebo dokonce rasismu a nemocné společnosti. Při incidentu totiž údajně došlo na nadávky kvůli původu poslance, který má předky v Etiopii. Reakce na podporu Feriho přicházely i od lidí z byznysu, jako je Martin Žufánek z rodinného lihovaru.

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček napsal na Twitteru, že útok považuje za naprosto nepřijatelný. “Rozdílné názory se nesmí řešit pěstmi. Kolegovi přeji rychlé uzdravení a doufám, že vše bude rychle vyšetřeno a viníci potrestáni,” doplnil. Podobně se vyjadřoval na stejné sociální síti také šéf opoziční ODS Petr Fiala, podle kterého je fyzické násilí kvůli politickým názorům “odsouzeníhodné a ubohé”. 

O nutnosti respektu k názorům druhých mluvil také předseda z Feriho domovské TOP 09 Jiří Pospíšil. “Mít odlišný politický názor je přirozené. Ovšem vždy by měly vítězit argumenty a respekt, nikoliv pěsti a násilí. To je třeba důrazně odmítnout,” uvedl na zmíněné sociální síti.

"Jakékoli násilí a útoky kvůli politickým názorům jsou neakceptovatelné! Ať jde o kohokoli. Stop rasismu!" vzkázal tamtéž zase šéf lidovců Marek Výborný.  

Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan se opřel i do uživatelů na sociálních sítích, kteří napadení poslance podle něj zlehčují.

“Strašně mi vadí ty bojovně pyšné obličeje těch primitivů, kteří napadli Dominika Feriho. A kroutím hlavou nad všemi komentáři, které to zlehčují. Rasismus a vláda silnějšího, zlehčování násilí, to jsou symptomy sakra nemocné společnosti,” napsal na Twitteru.

Na incident reagoval také Pražský hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten na Twitteru popřál Ferimu, aby se "nenechal zastrašit agresivními hlupáky". Zatímco prezident i šéfové většiny parlamentních stran se k útoku na sociálních sítích vyjádřili, premiér Andrej Babiš (ANO) to neudělal.

V neděli pouze napsal obsáhlý příspěvek na Facebook, ve kterém shrnul své aktivity předešlých dní, dění kolem poslance TOP 09 nezmínil.  

Útok veřejně odsoudili i zástupci byznysu jako Martin Žufánek z rodinného ovocného lihovaru Žufánek, který za Ferim odjel do nemocnice. "Není nad to, když má člověk kamarády. Je suis Feri, tvl!" napsal poté.

Na Feriho zaútočili v neděli kolem 17. hodiny dva muži na ochutnávce vín v Boršicích na Uherskohradišťsku. S řeznou ránou na zádech byl převezen do nemocnice, ze které byl v pondělí po poledni propuštěn. Incident vyšetřuje policie.