Zápisník Michala Noska: Papaláši a fotbal

Fotbalový zápas Anglie proti Chorvatsku

Fotbalový zápas Anglie proti Chorvatsku Zdroj: Reuters

Po necelých třiceti letech se vrací éra vládních papalášů. Andrej Babiš přednesl před poslanci dvouhodinový a v podstatě obstrukční projev před žádostí o vládní důvěru. Slíbil všechno všem. Z Česka má být během jeho vládního období ráj na zemi. Přidáno dostanou všichni, postaví se nové přehrady, budeme jíst pouze kvalitní potraviny z Agrofertu, žádný podřadný dovoz a premiér dokonce dohlédne na zneužívání čerpání sociálních dávek. To se máme další možná až tři roky na co těšit.

Premiér také slíbil, že nažene nepřizpůsobivé do práce. V Česku je přitom nejnižší nezaměstnanost za uplynulých 21 let. Volných míst je o třetinu víc, než je uchazečů o práci. Lidé nejsou a stávající situace je z dlouhodobějšího hlediska neúnosná. Rekordně nízká nezaměstnanost a nedostatek lidí prakticky všech profesí jsou totiž v současnosti největší překážkou růstu domácí ekonomiky.

Další zásadní událostí, která v poslední době přitahuje pozornost, je fotbalové mistrovství světa v Rusku. Sice se již od semifinále jedná jen o mistrovství Evropy, ale nevadí. Potvrdila se jen dominance starého kontinentu v kopané. O vítězi rozhodne nedělní finále, ale ať zvítězí Francie, nebo někdo jiný, Čechům to může být jedno. Můžeme jen doufat, že na evropském šampionátu za dva roky zase jednou bude i tým České republiky.