ONLINE: Koaliční vláda ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše získala za podpory komunistů důvěru

Babišova druhá vláda požádala 11.7.2018 o důvěru poslance

Babišova druhá vláda požádala 11.7.2018 o důvěru poslance Zdroj: ČTK

Andrej Babiš během jednání Sněmovny o důvěře jeho druhé vládě - spolu s vicepremiérem Janem Hamáčkem (11.7.2018)
Miloš Zeman a Andrej Babiš během jednání Sněmovny o důvěře vládě (11.7.2018)
Babišova druhá vláda požádala 11.7.2018 o důvěru poslance. Zastal se jí i Miloš Zeman
Babišova druhá vláda požádala 11.7.2018 o důvěru poslance
Prezident Miloš Zeman přijel podpořit Andreje Babiše a jeho vládu do Poslanecké sněmovny. Poslanci mají hlasovat o důvěře kabientu
17
Fotogalerie

Koaliční vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty získala důvěru od Poslanecké sněmovny. Hlasovalo pro ni 105 poslanců, někteří chyběli - například exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který v rozporu se svým klubem vládu nepodpořil. Ostatní strany vládě důvěru nevyslovily. Vládu na začátku schůze poslanců podpořil prezident Miloš Zeman, přestože měl výhrady k jejímu programovému prohlášení.

Hlasování o důvěře druhé vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) se konalo po osmi měsících od loňských sněmovních voleb. Opozice Babiše kritizovala, že po tak dlouhé době předstupuje s vládou, která není kompletní. Ministerstvo zahraničí totiž s pověřením řídí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), post ministra spravedlnosti byl na poslední chvíli obsazen v úterý náměstkem rezortu Janem Kněžínkem (ANO), který má ale úřad vést jen dočasně.

Před samotným hlasováním probíhala šestnáctihodinová debata, opozice kritizovala trestní stíhání premiéra i fakt, že se poprvé od listopadové revoluce dostanou k moci komunisté. Rozhodující hlasování nastalo až v jednu hodinu ráno druhého dne.

Hlasování provázela rebelie jednoho z poslanců koaliční vlády. Milan Chovanec (ČSSD) vyslyšel výzvu plzeňské stranické buňky a rozhodl se vládu nepodpořit a na středeční jednání sněmovny vůbec nedorazil. Vadila mu podpora komunistů a vyjednané podmínky koaliční spolupráce. V koaliční smlouvě se přitom strany zavázaly, že pro důvěru budou hlasovat všichni jejich poslanci.

"Moje rozhodnutí je hluboce osobní a rozumím tomu, že se s ním nemusí ztotožnit nikdo jiný z našeho poslaneckého klubu. Nesleduji tím žádnou skrytou politickou strategii. Jsem připraven na všechny důsledky, jež to může vůči mé osobě z různých směrů vyvolat. Přesto, a právě proto, nebudu pro tuto vládu dnes hlasovat," napsal. Šéf strany Jan Hamáček vyjádřil zklamání nad Chovancovým rozhodnutím.

Online přenos

Online přenos

12. července 2018 · 01:22

Vládu podle očekávání podpořilo 105 poslanců ANO, ČSSD a komunistů. Milan Chovanec (ČSSD) nedorazil, jeho kolega z ANO Jiří Mašek je na dlouhodobě plánované dovolené v Austrálii a poslanec Radek Ondráček (KSČM) se z jednání omluvil.

12. července 2018 · 00:46

Sněmovna zahájila hlasování o důvěře vládě. 

12. července 2018 · 00:13

"Kdyby se tak stalo, uškrtil jsem ho bezprostředně na pupeční šňůře," reagoval na Foldynovo vystoupení Kalousek.

12. července 2018 · 00:10

V emotivním projevu vystoupil místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. "Jsem takovej netypickej člověk v tomhle prostředí, jsem zvyklej se dívat v ringu soupeřovi do očí. Jsem lidem zvyklý věřit do první lži, faulu. Babiše jsme porodili my i vy pane Kalousku," prohlásil.

11. července 2018 · 23:47

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se distancuje od házení lahví na premiéra.

11. července 2018 · 23:33

Před sněmovnou se stále demonstruje. Zbývá už jen několik řádně přihlášených poslanců k rozpravě. Debata se vede kolem role komunistů. V novinářském atriu zůstávají zástupci všech redakcí včetně redaktorů E15. Před sněmovnou probíhají demonstrace, podle informací deníku E15 museli policisté povolat posily a na místě je i antikofliktní tým. "Může se stát cokoliv," řekl jeden ze strážců zákona.

11. července 2018 · 22:31

Babiš se ostře pustil do Kalouska, tykal mu a označil ho za "zloděje zjodějského" a "ožralu". Reagoval na Kalouskova slova, že křivě přísahal na životy svých dětí.

11. července 2018 · 22:00

Babiš vyšel před sněmovnu k demonstrantům proti jeho vládě podporované KSČM. Účastníci ho zahrnuli pískotem a výkřiky "hanba", pak se hned vrátil do parlamentní budovy. "Zařiďte, aby ti vaši kámoši neházeli na mě lahve," vyzval Babiš Miroslava Kalouska (TOP 09). Podle některých svědků na Babiše mířilo několik předmětů, například koule zmačkaného papíru a zřejmě i plastová lahev.

Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
11. července 2018 · 21:50

Sněmovna si odhlasovala dvacetiminutovou přestávku. Ještě před tím předal šéf lidovců Bělobrádek Babišovi vzkaz od demonstrantů, aby k nim před parlamentní budovu přišel.

11. července 2018 · 21:30

"Vláda by měla přejít od slov k činům," řekl předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek k části programového prohlášení vlády o boji proti korupci. Piráti podle něho nabízejí 22 hlasů pro protikorupční zákony, kabinet ale nepředložil ani jeden a pirátské protikorupční předlohy podle Michálka hnutí ANO zamítá nebo blokuje. Piráti budou podle něho hlídacími psy demokracie.

11. července 2018 · 21:19

Hlasování se ale už blíží. Do řádné debaty je přihlášeno posledních pět poslanců.

11. července 2018 · 21:11

Podle poslankyně ODS Zuzany Majerové je vláda založená na ekonomických zájmech jednoho člověka. Majerová se obula i do socialistů a komunistů. "Levice se vždy někde učila. Jednou v Moskvě, jednou v Bruselu, jednou v Pekingu," dodala s tím, že se její strana bude mezitím učit, jak napravit škody, které vláda napáchá.

11. července 2018 · 21:08

"Mnozí jste prozápadní, mnozí jste pravičáci. Jak se cítíte, nemáte z té situace obavy?" ptala se poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

11. července 2018 · 19:42

Sněmovna jedná už více než deset hodin. Exministryně obrany se těší na svého pejska a vyzývá poslance ke zrychlení. 

11. července 2018 · 19:28

Účastníci demonstrace se vydali z Malostranského náměstí před vchod do sněmovny. Akci pod názvem Neztrácíme naději! pořádá aktivistická skupina AUVA, dohlíží na ni policisté.

11. července 2018 · 19:08

Komunisté podpořili protest proti NATO, který se konal na Václavském náměstí. "Severoatlantickou alianci nepotřebujeme," prohlásil před asi stovkou demonstrujících první místopředseda partaje Petr Šimůnek.

11. července 2018 · 18:57

Pirát Jakub Michálek (Piráti) upozorňuje na další střet zájmů předsedy vlády a to s médii. "Mladá fronta a Lidové noviny, kdysi noviny s výbornou reputací, nyní nejsou nezávislé," řekl Michálek. "Média přitom mají být hlídacími psy demokracie," dodal. Michálek upozornil i na způsob, kterým odcházeli někteří ministři za ANO, když krátce před jejich vyhazoven či dobrovolným odchodem vyšel o nich v Mladé frontě nebo Lidových novinách kritických článek.

Jednání Sněmovny: Pirát Michálek na tiskovce
Jednání Sněmovny: Pirát Michálek na tiskovce
11. července 2018 · 18:24

K demonstracím v Praze se přidali i lidé v Českých Budějovicích. Kolem 200 lidí dnes přišlo v Českých Budějovicích na demonstraci, která mířila proti nové vládě Andreje Babiše (ANO).

Na demonstraci mluvil i politolog z Jihočeské univerzity Salim Murad. Očekával, že se sejde 20 až 30 lidí. "Jsem nadšený, že se nás tu sešlo tolik, že je tu tolik kriticky smýšlejících občanů, kterým není lhostejné, co se v dnešní den děje a v co vyústilo osm měsíců vyjednávání o vládě... že pro tolik občanů v Českých Budějovicích není akceptovatelné, že se připravuje vláda, která bude podporovaná komunistickou stranou, že v té vládě je trestně stíhaný premiér a že se mnoho slušných lidí tváří, že je to v pořádku," řekl Murad. V projevu dále řekl, že nechce, aby se "celá země ponořila do tenat neliberální demokracie jako v Polsku."

11. července 2018 · 18:10

Poslanci si odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci. Možnost nočního jednání prosadilo hnutí ANO. Do řádné rozpravy je stále přihlášeno dvacet poslanců.

11. července 2018 · 17:46

Poslanec ODS Jan Bauer přirovnal Babiše k terminátorovi druhé generace. „Je robot z tekutého kovu, co do něj uděláte díru, ale jemu to nevadí, nemá žádné zábrany a svědomí,” prohlásil.

11. července 2018 · 17:30

Všichni členové vlády poslušně sedí na svých místech od té doby, co je k tomu vyzvalo vedení sněmovny na základě usnesení, které stanovuje, že vláda žádající o důvěru musí být v sále po celou dobu jednání o důvěře. Místopředseda sněmovny Tomio Okamura (SPD) před chvílí upozornil, že se ministři bojí odejít i na záchod. Podle následné dohody si ministři mohou odskočit, ale vždy se musí předem nahlásit. Úsměvné intermezzo přerušilo na chvíli řadu projevů poslanců, které se točí kolem stejných témat.

Babišova druhá vláda požádala 11.7.2018 o důvěru poslance. Zastal se jí i Miloš Zeman
Babišova druhá vláda požádala 11.7.2018 o důvěru poslance. Zastal se jí i Miloš Zeman
11. července 2018 · 17:18

Do řádné rozpravy je stále přihlášeno více než dvacet poslanců, debatu mohou zdržet také faktické poznámky. Debata se může protáhnout i do desíti hodin večer.

11. července 2018 · 16:50

Přestože kritika míří především na komunisty a trestní stíhání premiéra, opozice kritizuje i programové prohlášení vlády. Považuje ho za vágní a plytké. Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro deník E15 řekl, že vláda nemá žádné vize. Celý rozhovor čtěte zde: Fiala: Program vládní koalice je plytký, slibuje všechno všem

Předseda ODS Petr Fiala na Pražském hradě po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.
Předseda ODS Petr Fiala na Pražském hradě po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.
11. července 2018 · 16:39

Marian Jurečka (KDU-ČSL) reagoval na Grebeníčka s tím, že je pro něj těžké dát důvěru komunistům. "Je těžké věřit vládě podporované komunisty," řekl poslanec.

11. července 2018 · 16:07

Lidovec Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje, aby se schůze přerušila do doby, než bude na plénu přítomna celá vláda, která žádá o důvěru. Místopředseda sněmovny Tomio Okamura (SPD) přerušil schůzi na pět minut. 

11. července 2018 · 16:02

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) a poslanci Miroslav Grebeníček a Pavel Kováčik (oba KSČM) se dohadují o roli komunistů v historii a jejich postavení v současnosti. Občanské demokraty, lidovce a další poslance rozčílila Grebeníčkova slova: "Doba, ve které žijeme, a režim, který tu máme, jsou jen ubohou karikaturou demokracie a právního státu," míní Grebeníček. Pravicová opozice je podle něj fraškou zhrzených. Němcová uvedla, že Babiš podporuje nástupce totalitní strany.

11. července 2018 · 15:34

Před sněmovnou pokračuje demonstrace proti vládě, která dnes žádá o důvěru.

Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
Demonstrace svolaná skupinou AUVA proti vládě s podporou komunistů se konala 11. července na Malostranském náměstí v Praze
11. července 2018 · 15:10

"Komunistům se podařil husarský kousek, s nejhorším výsledkem od roku 1990 a historicky nejnižším počtem poslanců si diktují podmínky ve vládě. No panečku," kritizuje komunistickou účast na vládě šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. "Spolu s SPD zde vzniká ústavní většina, která bude mít sílu měnit klíčové zákony. O to více se v současné době ukazuje důležitost Senátu. Za lidovce mohu říct, že uděláme všechno pro to, aby Senát zůstal pojistkou demokracie. A nebyl zrušen ani vyhladověn, jak občas zaznívalo od prezidenta nebo premiéra," řekl Bartošek.

11. července 2018 · 15:08

Piráti budou také hlasovat proti důvěře. Jejich předseda Ivan Bartoš nicméně zdůraznil, že Piráti nechtějí být "truc opozicí" a chtějí spolupracovat napříč sněmovnou. Na vládě mu vadí trestní stíhání premiéra i personální obsazení vlády.

11. července 2018 · 14:53
11. července 2018 · 14:37

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl komentovat chybějícího Milana Chovance (ČSSD) na hlasování o důvěře. "To je v kompetenci sociální demokracie," řekl Babiš deníku E15.

11. července 2018 · 14:39

Pokračuje schůze sněmovny, na které by poslanci měli rozhodnout o vyslovení důvěry vládě. Zatím hovoří řečníci s přednostním právem, tedy předsedové stran a klubů. Do řádné rozpravy jsou přihlášeny více než dvě desítky poslanců. Výsledek se očekává v pozdních večerních hodinách.

11. července 2018 · 14:17

V pauze jednání sněmovny se poslanci ČSSD sešli na jednání klubu. Podle mluvčího strany Petra Vurbse všichni potvrdili, že budou hlasovat pro vyslovení důvěry vládě. K Chovancovi se nikdo nepřipojí.

11. července 2018 · 14:16

Lidovci protestují proti vládě podporovanými komunisty připravenými transparenty. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek se vyjádřil i k rozhodnutí Milana Chovance (ČSSD) nehlasovat o koaliční vládě své strany a hnutí ANO. "Každý poslanec skládá slib, že bude hlasovat v souladu se svým svědomím. A jestliže má pan poslanec Chovanec rozpor se svým svědomím, má plné právo nehlasovat. A já rozumím jeho postoji," řekl deníku E15 Bartošek.

Jan Bartošek (KDU-ČSL)
Jan Bartošek (KDU-ČSL)
11. července 2018 · 13:17

"Dnes bude žádat o důvěru vláda, která po třiceti letech vrací komunisty k moci, ve svém čele má trestně stíhaného premiéra, a která staví na levicovém a populistickém programu. TOP 09 takovou vládu samozřejmě nikdy nepodpoří," řekl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jaké má TOP 09 před komunálními volbami priority a jak se mu vychází s Miroslavem Kalouskem, čtěte v novém rozhovoru Jiřího Pospíšila pro deník E15

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
11. července 2018 · 13:02

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) určil jako svého prvního místopředsedu Vojtěcha Filipa (KSČM). Šéf komunistů na pozici vystřídal Jana Hamáčka (ČSSD), který post místopředsedy sněmovny opustil, když se stal ministrem vnitra a vicepremiérem. 

11. července 2018 · 13:03

Poslanci mají nyní obědovou pauzu, jednání bude pokračovat ve 14:30.

11. července 2018 · 12:55

"My chceme podpořit vládu. Naše země si totiž zaslouží důstojnou vládu s důvěrou," řekl Jan Farský (STAN), že by Starostové rádi podpořili vládu, která má priority ve školství, digitalizaci, která bude zdokonalizovat infrastrukturu a snižovat byrokracii, která budovat důvěru k institucím. "Taková vláda ale před nás s žádostí o důvěru nepřichází," řekl Farský, kterého zklamalo, že vláda odmítla přidat na platech učitelům.

11. července 2018 · 12:44

Poslanci SPD vládu také nepodpoří. "Tento vládní slepenec bude zase podporovat probruselskou politiku, stejně jako minulá vláda," vidí jako jeden z důvodů, proč vládu nepodpořit, šéf hnutí SPD Tomio Okamura. "Papír snese všechno," řekl Okamura o programovém prohlášení vlády.

Podle něj je klíčové, jak se Česko postaví k migrantům. "Tlak na naši zemi, abychom nevítané hosty vítali, bude sílit," řekl. Okamura kritizuje především zahraniční politiku vlády a neobsazené ministerstvo zahraničí, které nyní dočasně řídí ministr vnitra Jan Hamáček.

11. července 2018 · 12:39

"Každý má právo podílet se na moci a ovlivňovat chod tohoto státu, je to v ústavě. Komunisté nikomu nedovolí, aby jim v tom bránil. To byste měli uznat hlavně vy demokraté," zdrůrazňuje Filip.

11. července 2018 · 12:36

"Existuje mnoho důvodů, proč bude KSČM vládu tolerovat," říká šéf partaje Vojtěch Filip. Kabinet podle něj dává možnosti růstu ekonomiky a spotřeby domácností. Filip se přimlouvá za posílení proexportní politiky, aby Česko nebylo závislé jen na vývozu do EU.

11. července 2018 · 12:20

Nedávný rozhovor Jana Chvojky pro E15 vyvolává ohlasy i dnes:

11. července 2018 · 12:17

"To, že vznikla tato vláda, bylo proto, že se prezident Zeman prostě už chtěl zbavit té minulé vlády, která tady vládla menšinově a bez důvěry," řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. KDU-ČSL podle Bělobrádka nepodpoří vládu opřenou o komunisty. Jsou limity, přes které se přejít nedá, komunisté se dělí o moc jen, když musejí, uvedl.

11. července 2018 · 12:06

"Bude to vláda permanentního bezprecedentního konfliktu zájmů. Zejména v oblasti hospodářské, ale i trestněprávní," řekl Miroslav Kalousek (TOP 09). "Je absurdní očekávat nezávislé trestní stíhání předsedy vlády, která pravděpodobně získá důvěru. To bude vždy nevěrohodné a snižuje důvěryhodnost státních orgánů," dodal. Šéf poslanců TOP 09 také kritizuje deficitní rozpočet, který vláda připravila se schodkem 50 miliard korun.

11. července 2018 · 11:56

"Žádná vize, žádná ambice, žádná reforma, nic," tepe Fiala vládní programové prohlášení, které podle něj připomíná sběrné suroviny.

11. července 2018 · 11:54

"Tato vláda představuje politické nebezpečí, politickou neznámou," pokračuje Fiala a apeluje na poslance, aby nehlasovali pro vyslovení důvěry kabinetu.

11. července 2018 · 11:48

"Máme tady neúplnou vládu, což je dámy a pánové, něco nevídaného," říká šéf opoziční ODS Petr Fiala v narážce na chybějícího ministra zahraničí. "Všeho podstatného už Andrej Babiš dosáhl před několika měsíci. Všechno podstatné se už upeklo bezprostředně po loňských volbách," míní.

11. července 2018 · 11:45

"Zajistíme bezpečí, spokojenost, dostupné služby, čas na rodinu," slibuje vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že jeho strana zajistí dodržení levicových prvků vládního programu. Hamáčkův projev trval jen tři minuty.

11. července 2018 · 11:43

Babiš skončil svůj více než hodinu a půl trvající proslov, v němž rozebíral vládní priority.

11. července 2018 · 11:43

ČSSD Chovance postihovat nebude. "Určitě mu nehrozí postih, ať už od klubu nebo strany jako takové. Nebudeme ho vylučovat, nijak sankcionovat. Bereme to na vědomí, respektujeme právo na jeho názor," řekl předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka v rozhovoru pro deník E15. Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Jan Chvojka
Jan Chvojka
11. července 2018 · 11:37

Babiš přitakává Zemanovi, že stát musí více investovat do kulturních památek, zvlášť do státních. "Každoročně se zvyšuje počet zahraničních turistů v Česku," říká.

11. července 2018 · 11:32

Babiš stále pokračuje v projevu, který trvá už hodinu a půl. Mluví o podrobnostech z programového prohlášení.

11. července 2018 · 11:27

Mladí sociální demokraté pro Brno vyzvali poslance ČSSD, aby nepodpořili vládu Babiše. Podle nich není vláda levicová a porušuje Bohumínské usnesení.

11. července 2018 · 11:20

Zeman se vyjádřil k neúčasti Chovance na hlasování. Chovancovo rozhodnutí nehlasovat pro vládu prezident přičítá jeho zatrpklosti z prohry ve volbách. Stranická disciplína musí bejt, citoval Švejka.

"Někdy si dovedu představit člověka, který je poněkud zatrpklý, protože se mu nepodařilo ve svobodných volbách uspět, ale každý z nás, kdo dělá politiku, tohle někdy zažije," konstatoval.

11. července 2018 · 11:19

Miloš Zeman se při odchodu z Poslanecké sněmovny setkal s protestujícími, ti mu nadávali mimo jiné do "ruských švábů".

11. července 2018 · 11:12

Kromě Chovance chybí ve sněmovně další poslanec ČSSD Roman Sklenák. Ten však ze zdravotních důvodů a v poledne by se měl do sálu dostavit.

11. července 2018 · 11:06

Vláda bude zvyšovat obranné výdaje, slíbil před poslanci Babiš. Je podle něj důležité mít vizi a plnit ji, a také aby obrana dokázala peníze utratit.

11. července 2018 · 10:55

Hamáčka zklamalo, že Chovanec nebude respektovat výsledky referenda ČSSD a nepodpoří vládu. Rozhodnutí straníků má být nadřazené osobním zájmům, řekl. Další poslanci ČSSD označili Chovancovo rozhodnutí za legální či realitu.

Chovanec se z dnešního jednání omluvil. Ve svém prohlášení kritizoval to, že se vláda ANO a ČSSD bude opírat o podporu komunistů, vadilo mu také to, jaké vyjednali sociální demokraté podmínky s ANO. "Rozhodnutí Milana Chovance je pro mě osobně zklamáním. Ne proto, že je proti vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO. Ale proto, že navzdory svým veřejným prohlášením, že bude respektovat výsledky vnitrostranického referenda socdem, tak neučiní," uvedl Hamáček. Rozhodnutí členské základny by mělo mít přednost, dodal.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka ČTK napsal, že Chovancovo rozhodnutí je realita. "Poslanec hlasuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," uvedl Onderka. Poslanec ČSSD Ondřej Veselý krok označil za legální. "Nepopírám, že mám podobné pohnutky. Nicméně si natolik vážím Honzy Hamáčka, že přes své hluboké přesvědčení pro vládu hlasovat budu," uvedl poslanec zvolený za Jihočeský kraj. 

11. července 2018 · 10:57

"Chtěl bych prezidentovi za jeho slova poděkovat, byla velmi racionální," řekl šéf komunistů Vojtěch Filip. "Jsem rád, že kritika mířila do oblasti, kam přichází i KSČM, a to jsou investice a deficit," řekl, kterému se deficitní rozpočet nezamlouvá.

11. července 2018 · 10:30

"Musíme dostat lidi z dluhové pasti," zmiňuje Babiš další vládní prioritu.

11. července 2018 · 10:25

Premiér v projevu nadále mluví o programových prioritách a připravovaných zákonech. Souhlasí s prezidentem v tom, že je státní správa přebujelá. "Máme moc úředníků," řekl.

11. července 2018 · 10:21

Reakce opozičních politiků na prezidentův projev:

11. července 2018 · 10:05

Jednání o vládě bylo podle Babiše bolestivé pro všechny strany. "Byl to dlouhý a těžký proces. Bylo to těžší a obtížnější, než jsme čekali," řekl Babiš. Programové prohlášení vlády považuje Babiš za velmi dobré a ministři se ho budou podle něj snažit naplnit. Klíčovými body programu jsou podle něj důchodová reforma, digitální Česko, prosazování zájmů země v EU, sestavení strategického investičního programu, reformu státu a bezpečnost. 

11. července 2018 · 10:00

Zeman dokončil svůj půlhodinový projev, který celý věnoval programovému prohlášení. Slova se ujímá premiér Andrej Babiš (ANO).

11. července 2018 · 09:57

Zeman kritizuje také vysoké dotace v zemědělství. "Pan premiér, když skládal slib řekl, že bude bojovat proti plýtvání. Já doufám, že se tomu věnuje, ale přál bych si, aby existoval nějaký rozsáhlý materiál, který by rozčílil lobbisty," řekl Zeman.

11. července 2018 · 09:52

Dalším místem, kde by se podle prezidenta dalo ušetřit, jsou státní úředníci. "Nesnažme se jejich počet zvyšovat, tím méně jim přidávat peníze," řekl Zeman. Dodal, že zatímco za jeho vlády bylo úředníků ve státní správě a samosprávách 80 tisíc, nyní jich je 150 tisíc. "Nemluvím ale o státních zaměstnancích obecně," podotkl prezident.

Prezident Miloš Zeman ve sněmovně (11.7.2018)
Prezident Miloš Zeman ve sněmovně (11.7.2018)
11. července 2018 · 09:50

"Není ale jasné, kde na to všechno vezmeme peníze," kritizuje program Zeman. "Jsem pro deficit v době rozpočtové krize, nejsem pro deficit v době hospodářského růstu," řekl. "Jsou obrovské zdroje v šetření, úsporách," řekl Zeman s tím, že by se daly podle něj ušetřit desítky miliard, které vláda dává na podporu obnovitelných zdrojů. Pochválil ministerstvo financí za výhru v solárních arbitrážích.

11. července 2018 · 09:46

Zeman kritizuje oblast energetiky, kde podle něj vláda tápe. "Daleko žalostnější je situace v oblasti energetiky, máme jakousi údajnou koncepci energetiky, podle ní bychom se měli soustředit na jádro a uhlí. Musí být ale specifikovány konkrétní investiční aktivity a to bohužel není. Nevíme, jestli se budou stavět jen Dukovany, nebo i Temelín, není zajištěné financování, neví se, jestli to má platit ČEZ. U elektrárny Počerady nevím, jestli ji prodat. Nekoncepčních věcí jsou desítky," řekl. Záměr EU ke zvýšení podílu obnovitelných zdrojů považuje Zeman za nešťastný.

11. července 2018 · 09:42

Poslanci TOP 09 odešli během prezidentova projevu ze sálu.

11. července 2018 · 09:42

Pro Česko je podle prezidenta důležitá oblast infrastruktury a energetiky. Považuje za chybu, že vláda preferuje spíše oblast infrastruktury. "Doufám v ukončení všech dopravních staveb," řekl směrem k ministrovi dopravy Danu Ťokovi. 

11. července 2018 · 09:37

"Nechci se zabývat peripetiemi o jednání o vládě a vůbec se nechci zabývat personáliemi, což je to jediné, čemu novináři rozumí. Chci mluvit o programovém prohlášení," řekl Zeman na začátku projevu.

"Vážím si toho, že je v prohlášení zakotvena myšlenka desetiletého investičního programu," pochválil část programu Zeman. Sám vidí priorotu v zachování kulturních památek a jejich ochraně.

11. července 2018 · 09:29

Prezident Miloš Zeman dorazil do Poslanecké sněmovny.

11. července 2018 · 09:32

Prezident Zeman přichází do jednacího sálu sněmovny.

11. července 2018 · 09:25

Chybí sociálnědemokratický poslanec Milan Chovanec a to z osobních důvodů. Chovanec patří k největším kritikům koaliční vlády ČSSD a ANO a svou absencí to dal najevo. Na Facebooku uvedl důvod, proč nemůže hlasovat: 

11. července 2018 · 09:21

Začíná schůze Poslanecké sněmovny, kterou svolala vláda k žádosti o vyslovení důvěry. V půl desáté by měl přijet prezident Miloš Zeman, který následně pronese projev. Poté bude pravděpodobně následovat několikahodinová debata. 

11. července 2018 · 09:12
Demonstrace před Poslaneckou sněmovnou, která má rozhodnout o vyslovení důvěry vládě. Protestující upozorňují především na fakt, že se k moci poprvé od listopadové revoluce dostanou komunisté.
Demonstrace před Poslaneckou sněmovnou, která má rozhodnout o vyslovení důvěry vládě. Protestující upozorňují především na fakt, že se k moci poprvé od listopadové revoluce dostanou komunisté.
Demonstrace před Poslaneckou sněmovnou, která má rozhodnout o vyslovení důvěry vládě. Protestující upozorňují především na fakt, že se k moci poprvé od listopadové revoluce dostanou komunisté.
Demonstrace před Poslaneckou sněmovnou, která má rozhodnout o vyslovení důvěry vládě. Protestující upozorňují především na fakt, že se k moci poprvé od listopadové revoluce dostanou komunisté.
11. července 2018 · 08:57

Vážení čtenáři, sněmovna by měla dnes rozhodnout o vyslovení důvěry druhé vládě Andreje Babiše. Dění budeme pro vás sledovat celý den přímo z místa.