Zápisník Michala Noska: Superměsíc a Jágr

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: ČTK

Trojská lávka se zřítila loni v prosinci, Libeňský most postihla uzavírka před čtrnácti dny. Železniční most je pro pěší nepřístupný na dva roky a aby toho nebylo málo, intenzivně se hovoří i o špatném stavu Hlávkova mostu.

Na první pohled samé špatné zprávy, ale má to i svá pozitiva. Pražané i turisté si zocelí zdraví díky plavbě přes chladné vody Vltavy a ti, kteří se k převozníkům nevejdou, si udělají zdravotní procházku na nejbližší přístupný most.

Vychází superměsíc. Nebe nad Českem připraví divákům již třetí úplněk, který je jasnější a o čtrnáct procent větší než standardní. Tentokrát dostal romantický název Blue Moon, ale s barvou to vůbec nesouvisí, je to označení pro druhý úplněk v jednom kalendářním měsíci, neboť ten první letošní superúplněk nastal druhého ledna. Nevídaná podívaná má však i svá rizika. Pojišťovny upozorňují, že v době, které kraluje superměsíc, roste počet nehod. Pozorovat tento přírodní úkaz z některého z pražských mostů se tak doporučit nedá.

V Česku se objeví nejen superměsíc, ale i superhvězda. Jaromír Jágr totiž definitivně končí svou zámořskou kariéru a jeho prvoligoví Kladenští rytíři mu již žehlí dres s číslem 68. Pětačtyřicetiletý hokejista se již nechal slyšet, že kariéru završí právě v rodném Kladně. Jágr by Rytířům nejen obrovsky zvedl návštěvnost, ale mohl by týmu pomoci i k návratu do hokejové extraligy.