Zápisník Jana Pavce: Tradice šlendriánu

Libeňský most byl v noci na pátek uzavřen.

Libeňský most byl v noci na pátek uzavřen. Zdroj: David Malík

Libeňský most byl v noci na pátek uzavřen.
Lidé po Libeňském mostu chodí pěšky, aby se dostali na druhou stranu. Pro autobusy i tramvaje je uzavřen.
3
Fotogalerie

Mrazivé ráno na uzavřeném Libeňském mostě je vlastně idylické. Přes chátrající dopravní skoropamátku proudí štrúdly lidí, kteří si místo cesty naplněnou tramvají dali pár minut procházky, případně projížďky na kole.

Kritici si stěžují na nečinnost magistrátu ve věci mostu, na který devadesát let nikdo nesáhl. Přitom se s pasivitou a šlendriánem jen drží tradice – při nedávné analýze stavu konstrukce se odborníkům vzorky betonu rozpadaly v ruce. Mimo jiné kvůli tomu, že se do něj při stavbě dávalo málo cementu. Prostě jen držíme odkaz slavných předků z první republiky.

Tak nakonec se kampaň vede. Svým kouskem do předvolebního pásma kandidátských spotů pro prezidentskou volbu tentokrát přispěl i tým současné hlavy státu Miloše Zemana. „Když posíláte vaši matku na důležitou operaci, kdo má držet skalpel? Zkušený chirurg, nebo student prvního ročníku?“ ptá se hlas ve spotu. Což o to, zkušenost je důležitá věc, ale při pohledu na lékařské konzilium prezidenta bychom si snad měli přát trochu mladší ročníky.

Další ústup z pozic ohlásila společnost PepsiCo, která prodává své středoevropské aktivity Karlovarským minerálním vodám. Škodí jí tu odklon spotřebitelů od sycených nápojů i inklinace k tradičním místním značkám. Kde se jen ústup globálních brandů zastaví? Nahradí jednou jablíčka z Cupertina nadupané stroje od Jablotronu? Pak bude Česko zase skvělé.