Zápisník Pavla Otta: Hravý Zeman

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Jakub Poláček (Blesk)

Od nástupu Miloše Zemana na Hrad se občas nelze zbavit pocitu, že člověk žije v monarchii. Nyní se prezident zasekl na výměně ministra kultury a nevypadá, že by hodlal ustoupit. Byl to on, kdo sestavil trojblok ANO, ČSSD a komunistů a určuje jeho osud. 

Hnutí Andreje Babiše a KSČM před Zemanem panáčkují, zlobiví jsou jen sociální demokraté. Opozice je slabá a pro mocnáře není ani obtížným hmyzem. Podobný „respekt“ má i z ústavy.

Zdá se, že věčně rozhádané oranžové klubko si to u hlavy státu pořádně polepilo. Zeman už zmínil rekonstrukci kabinetu. Spoléhá na vždy připravenou a neustále nadrženou SPD Tomia Okamury lačnící po podílu na moci. Naznačil i konání předčasných voleb, pokud by Babiš odmítl sňatek s okamurovci nebo neustál tlak veřejných protestů.

Všechny možnosti jsou pro Zemana příležitostí k mocenským hrám, které ho baví ze všeho nejvíce. Po novém hlasování o složení vlády by se ale zřejmě opět vítězné ANO možná muselo opírat o hráče typu ODS či Pirátů. S nimi by se mohly hradní partie zašmodrchat.