Zápisník Štěpána Brunera: Těžká váha

Vrtulník firmy DSA

Vrtulník firmy DSA Zdroj: ctk

Leteckou záchranku má v Česku provozovat i rakouská společnost Helikopter Air Transport, která se nyní zabývá hlavně údržbou a úpravami záchranářských vrtulníků z celé Evropy
Vrtulník německého autoklubu ADAC
Skupina vrtulníků AgustaWestland
Aero pro firmu Sikorsky vyrábí oblíbený civilní vrtulník S-76.
Vrtulník MI-8
12
Fotogalerie

Úspěch slovenské firmy v tendru na provoz letecké záchranky se nelíbí českému rivalovi. Ten podal námitku a celé výběrové řízení tak může vybouchnout na přetahované o technické detaily. Armáda má přitom podobné podružnosti na háku a po léta přepravuje pacienty ve vrtulnících, které kvůli své hmotnosti nemohou přistávat na řadě nemocničních heliportů. Za odměnu bude od nového roku provozovat místo dvou stanovišť tři a nikomu to nevadí.

Krym je blíž Rusku, oznámili ruští vědci. Každý rok se posune k náruči matičky Rusi o tři milimetry. To, že výzkum začal v roce 2014, kdy Rusko Krym anektovalo, je jistě jenom náhoda.


Aby turisté nemokli ve frontách před bezpečnostními rámy na Hradě, vybudovali pro ně hradní páni dřevěnou střechu. Kontroly jsou sice zbytečné, ale je hezké vidět, že prezidentovi lidé myslí na blaho plebsu, mohl by si jeden pomyslet. Má to ovšem háček – stříška má rozměry dva krát čtyři metry a před nepřízní počasí ochrání hlavně kontrolující policisty.


Britská ministryně vnitra chce nařídit firmám, aby zveřejnily podíl zahraničních zaměstnanců. Cílem je veřejně „vykoupat“ firmy, které se nesnaží zaměstnávat Brity. Jak poznamenal jeden komentátor, příhodnější oslavu osmistého výročí prvního zákona nařizujícího Židům nosit viditelné označení si lze jen těžko představit.