Uzavření české restaurace v Nebrasce vyvolalo pozdvižení. Na poslední jídlo čekaly stovky lidí

Bohemian Cafe Omaha

Bohemian Cafe Omaha Zdroj: Jason Boyd-twitter

Bohemian Cafe Omaha
Bohemian Cafe Omaha
Bohemian Cafe Omaha
Bohemian Cafe Omaha
Bohemian Cafe Omaha
19
Fotogalerie

Po dlouhých 92 letech rodina Kapounova uzavřela svoji vyhlášenou českou restauraci Bohemian Cafe v Omaze v americkém státě Nebraska. Svůj krok členové rodiny oznámili už v květnu a zdůvodnili ho odchodem do penze. Poslední dny se u podniku tvořily dlouhé fronty, v nichž stovky zákazníků hodiny čekaly na závěrečnou návštěvu.

 

 

Podle majitele Roberta Kapouna se několik týdnů před uzavřením nápor hostů stupňoval. „Včerejší večer byl naším nejrušnějším, během šesti hodin jsme vydali 735 jídel,“ citoval Kapouna minulý týden ve čtvrtek server lokální televize Kmtv.

Neuvěřitelnému náporu zákazníků se podle Roberta Kapouna musela přizpůsobit celá rodina. Jeho syn i synovci si ve svých zaměstnáních vzali volno, aby pomohli restauraci v posledních týdnech provozu. „Máme napilno od čtyř hodin ráno, odkdy připravujeme až do večera jídla. Potřebujeme proto každou ruku,“ dodal majitel.

Bohemian Cafe založil podnikatel Louie Marcala v roce 1924 ve městě Omaha, které je nyní se svými 400 tisíci obyvateli největším městem Nebrasky. V roce 1947 podnik prodal předkům současných majitelů, českým imigrantům Anně a Josefu Liborovým-Kapounovým. Ti ho pak o 12 let později přesunuli zhruba o půl bloku dál na dnešní adresu na Jižní 13. ulici v historické čtvrti Malé Čechy, neboli Little Bohemia.

Restauraci až do minulé soboty, která byla posledním otevíracím dnem, provozovala již čtvrtá generace rodiny. Vlastnili ji Robert Kapoun a jeho sourozenci Ron, Terry a Marsha a jejich matka Mercedes. Každý z nich se staral o část velkého podniku. Robert řídil bar, jeho bratři kuchyň a sestra obsluhu.

„Nedokážete si představit, kolik lidí taková restaurace ovlivní,“ poznamenal Robert Kapoun. Podle něj někteří zákazníci létali do podniku přes celou zemi, jiní hosté zase telefonovali, že by chtěli koupit obrázek, který visel na zdi už v době, kdy je tam na jídlo vodila jejich babička a pod ním sedávali. Řada lidí prý také vzpomínala na své oslavy v restauraci včetně svateb.

Nesnadné rozhodnutí o uzavření oblíbeného podniku, v němž se servírovala převážně tradiční česká kuchyně, padlo již letos v květnu. Majitelé podle svých slov plánovali odchod do penze a vůbec potřebovali pauzu. V životě prý ještě chtějí dohonit věci, které kvůli každodenní péči o restauraci nestihli.